Guvernul a adoptat luni actul normativ prin care salariul minim brut va fi majorat cu 11%, la 2.550 lei, la începutul anului viitor.
Astfel, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei față de 2021.
„Salariul minim brut pe economie crește cu 11% de la începutul anului viitor. Guvernul a adoptat actul normativ prin care salariul minim brut va fi majorat la 2.550 lei”, a anunțat ministrul Muncii.
„Aceasta majorare va fi de 10% în valoare netă. Majorarea reprezintă o majorare cu 250 de lei față de nivelul actual, cu 130 la nivel net. Există la nivel de țară 1,2 mil. de oameni plătiți cu salariul minim. Această majorare va impacta 1.970 de mii de salariați. Modificarea Codului Muncii: definim munca subdeclarată. Munca la gri – fenomen îngrijorător în România. Aceste contracte care conțin și alt fel de părți, care dăunează tuturor părților implicate”, a adăugat Turcan.
În prezent, salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut, astfel că angajații primesc un salariu minim net de 1.386 lei.
Președintele consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu, a declarat că o majorare a salariului minim brut cu 10,9% acoperă doar inflația și nu s-a făcut nimic pentru ca microîntreprinderile să fie protejate de scumpiri.
„Pentru mărirea salariului minim se ia decizia acum, dar pentru regândirea impozitării muncii, pentru programele care vin în sprijinul IMM-urilor, pentru toate celălalt măsuri care vin în sprijinul economiei, toate sunt cu „urmează””, a precizat el.
Jianu a mai spus că salariul minim pe economie trebuie să fie parte a unui pachet de măsuri. „Ce spunem prin acest pachet: vino cu măsuri de recâștigare a competitivității unor anumite domenii sau schimbarea lor către alte domenii. Întreprinzătorii ne transmit că 40% din Programul Operațional Regional nu este cheltuit până acum. Avem PNRR pe care nimeni nu l știe cum arată”, a menționat președintele CNIPMMR.
Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, consideră că decizia majorării salariului minim este necesară, dar cu respectarea unei formule de calcul coerente si logice economic. „Concordia a propus o creștere salarială cu 8% anul acesta și un calendar de creșteri anuale, însă Guvernul a decis să mărească cu 10,9%, bazându-se pe o formulă cu care noi nu suntem de acord, pentru că ia in considerare de mai multe ori inflația și creșterea productivității. Măsura este necesară, dar ea trebuie să se bazeze pe o formulă corectă, care să poată fi reprodusă și în anii următori, pentru a crea o creștere sustenabilă și predictibilă”, afirmă Burnete.