Salata, ceapa verde și urzicile românești, “ambasadori” pentru industria agroalimentară locală. Reportaj Financial Times: “O piață din București le oferă britanicilor lecții despre ce să mănânce și când”

piata obor Foto: Piața Obor

Salată, ceapă de primăvară, ridichi, urzici și lobodă – oferta de sezon dintr-o piață românească a ajuns să fie lăudată în prestigioasa publicație financiară britanică Financial Times, într-o perioadă în care ziarele englezești relatează constant despre deficitul de legume de pe piață. În acest context, “o piață din București le oferă britanicilor lecții despre ce să mănânce și când”, scrie jurnalista Erica Wagner, într-un reportaj The Financial Times, după o vizită la Piaţa Obor din București.

“Cumpăr de la Florian o salată frumoasă, cu unt, pentru 3 lei – adică aproximativ 50 de cenți – împreună cu câteva buchete de ceapă de primăvară cu cozi lungi și luxuriante, ridichi roșii, crocante și strălucitoare, pătrunjel și mărar. Totalul se ridică la 18 lei. Cocoțat deasupra mea pe taraba lui de piață ridicată, cu grămezi de produse în jurul lui, Florian mă învață să spun “18” în limba română și mă aplaudă atunci când reușesc la a treia încercare. Zâmbește când îi spun “mulțumesc” – Mulțumesc! – dar cam asta e tot ce pot face în limba română, până acum”, scrie jurnalista în relatarea din celebra publicație financiară britanică.

Aceasta spune că piața din București a intrat în topul favoritelor. “Mă aflu în Piața Obor (Piața Obor), cea mai mare piață de produse din țară, chiar în inima Bucureștiului. Sunt puține lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piață europeană – îmi plac în mod deosebit piața Lices din Rennes și piața fermierilor de două ori pe săptămână de pe Dern’sches Gelände din Wiesbaden – iar Obor s-a adăugat acum pe lista mea de favorite”, menționează jurnalista.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aceasta face și o scurtă descriere a pieței și a ofertei. “În jurul halei centrale sunt tarabe mai mici în aer liber care vând ouă, mere, bijuterii, electronice, flori – și, bineînțeles, vin fiert și mici, micii cârnați delicioși și elastici care sunt o pasiune națională. Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe și legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac și cel mai lung praz. Există miere, ierburi aromatice și nuci aici jos, precum și un automat uriaș care distribuie iaurturi de diferite grosimi. Urcați pe scara rulantă și veți găsi măcelari, producători de brânzeturi și brutari. Este deschis șapte zile pe săptămână, de la 7 dimineața până la 19:00 – ei bine, duminica se închide la ora 16:00”, menționează reportajul.

Acesta precizează că în Anglia nu mai există salată în aceste zile. “Da, știu că este o exagerare, dar a fost fascinant – și nu puțin consternant – să urmăresc de la distanță desfășurarea Războaielor Salatei. Tesco, Asda, Morrisons și Aldi au raționalizat roșiile, salata, ardeii și castraveții; Twitter este plin de imagini cu coșurile de salată goale din supermarketuri din întreaga țară, în contrast cu imagini precum cea postată pe Twitter de Lindsey Hilsum, editor internațional pentru Channel 4 News, care arată o abundență de roșii, ardei și dovlecei în Kherson, un oraș de pe linia frontului ucrainean. Florian face un gest către produsele din jurul său. Toate provin din România, explică el, așa că nu trebuie să vină de departe pentru a ajunge în această piață. El nu vinde roșii sau ardei, dar Dan, la o tarabă din apropiere, vinde: vin din; Grecia, din Bulgaria. Da, spune Dan (mulțumesc din nou, Google Translate), roșiile sunt mai scumpe acum. Asta pentru că – face un gest de tremurat cu mâinile și spune “Turcia” – ah, asta din cauza cutremurului, am înțeles”, relatează FT.

Una dintre explicațiile scurte pentru lipsurile din magazinele engleze: “Brexit”. “Deși știu că este o explicație simplistă, este cea mai ușoară în lipsa unei limbi comune. Nu sunt în stare să explic complexitățile prin bătăi de cap în telefon [să le explice comercianților români, n.red.]. Cum ar fi: birocrația crescută atunci când vine vorba de recrutarea de lucrători sezonieri și întârzierile la graniță care au făcut din Marea Britanie o piață neatractivă pentru cultivatorii și vânzătorii europeni, creșterea facturilor la energie – și lipsa de sprijin guvernamental pentru creșterea costurilor cu combustibilul – care i-au lăsat pe fermierii britanici în impas. APS Group, cel mai mare cultivator de roșii din țară, a lăsat serele neînsămânțate pentru prima dată în istoria sa de 80 de ani”, se arată în reportaj.

“Este o soluție ca britanicii să prețuiască napii, așa cum a sugerat la sfârșitul lunii trecute secretarul de stat pentru mediu, Thérèse Coffey? Nu, nu este – fie și numai pe baza faptului că napii nici măcar nu sunt în sezon, așa cum a subliniat Minette Batters, președinta Uniunii Naționale a Fermierilor”, menționează reportajul.

Jurnalista spune că una dintre bucuriile de a fi în București a fost descoperirea verdețurilor locale, autohtone și de sezon. Și încă o revelație românească: urzicile. “Va trebui să mă iertați, pentru că sunt orășeancă, dar la început nu am recunoscut coșurile cu frunze mici și țepoase pe care un comerciant era nerăbdător să le cumpăr de la el, dar în română și engleză ne-am dat seama până la urmă. Urzici – urzici, culese în mod tradițional primăvara, din care am făcut o supă catifelată, folosind o bază din acei praz dulci și subțiri și semințe de fenicul cumpărate vrac într-o pungă de hârtie mică. Am încercat și loboda, pe care nu am văzut-o niciodată în Marea Britanie. Atriplex patula, numit uneori “spanac francez” – descopăr – are frunze moi, superbe, de un roșu-violet-roșcat și adaugă o dulceață pământie salatelor sau, ca și urzicile, poate fi frământat într-o supă”, relatează jurnalista.

“Poate că noul acord dintre Marea Britanie și UE privind normele comerciale care afectează Irlanda de Nord – care are potențialul de a rezolva problema importurilor și a controalelor la frontieră în această zonă – este un prevestitor al unor vremuri mai bune”, încheie reportajul.

Reportajul Financial Times poate fi citit AICI

Criza de legume

Marea Britanie se confruntă cu penurie de alimente. BBC a relatat că magazinele limitează roșiile, castraveții și ardeii, dar RHS a declarat că mulți furnizori de cartofi au vândut deja toate semințele.

Vremea rea din Spania și Africa de Nord, precum și lanțurile de aprovizionare complexe au fost acuzate de rafturile goale din supermarketurile britanice. Angrosiștii și importatorii cu care a vorbit BBC au sugerat că Marea Britanie ar putea avea de asemenea de suferit din cauza producției interne mai mici, precum și a unei piețe sensibile la preț.

Fostul ministru al mediului, George Eustice, a afirmat că penuria va dura trei-patru săptămâni, dar unii cultivatori au spus că problemele de aprovizionare ar putea dura până în luna mai.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: