Sancțiuni de 3 milioane de lei pentru comercianți, în perioada sărbătorilor pascale. ANSVSA: tone de produse alimentare nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor

miel

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat aproape 700 de sancțiuni în timpul controalelor din perioada 21 martie – 28 aprilie 2021 privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare cu ocazia Sărbătorilor Pascale, transmite Agerpres.

În această perioadă, în România au fost sacrificaţi în total 157.580 de miei şi iezi. Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 696 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 3 milioane de lei, emiterea a 8 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 37 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 8.396 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, din care 1.350 de kg de carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară şi 129.577 de ouă.

Au fost constatate şi sancţionate o serie de neconformităţi: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; nerespectarea cerinţelor generale de igienă; lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; deficienţe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranşare deteriorat; comercializarea peştelui cu termen de valabilitate depăşit; carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanţare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *