Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, va fi forțată să își închidă biroul din Emiratele Arabe Unite (EAU) la începutul anului viitor, a declarat luni prim-vicepreședintele Alexander Vedyakhin, dând vina pe presiunea sancțiunilor, scrie Reuters.
Sancțiunile occidentale de amploare au vizat sistemul financiar al Rusiei după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie. Sberbank este una dintre cele câteva bănci rusești importante care au fost blocate din sistemul internațional de plăți SWIFT, iar unii directori executivi de rang înalt au fost personal afectați de sancțiuni.
“Din păcate, în contextul restricțiilor impuse de sancțiuni, ne confruntăm cu constrângeri serioase asupra biroului nostru SberInvest Middle East din Abu Dhabi și, din păcate, suntem forțați să îl închidem în primul trimestru al anului 2023”, a declarat Vedyakhin reporterilor.
El a spus că Sberbank va continua să deservească clienții de pe piața din Emiratele Arabe Unite și că sunt în curs de desfășurare comunicări active cu autoritățile de reglementare chineze cu privire la deschiderea unui birou acolo.
“Sper că până la sfârșitul anului 2023 vom putea deschide o sucursală în China, de obicei acest lucru durează între un an și jumătate și doi ani”, a spus Vedyakhin.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Biroul european al Sberbank, cu sediul la Viena, a fost închis în martie, la ordinul Băncii Centrale Europene, după ce BCE a avertizat că banca riscă să intre în faliment din cauza retragerilor masive.
Banca Rusiei a ordonat instituțiilor financiare să își limiteze datele publice la începutul acestui an. Sberbank a reluat unele raportări în acest trimestru, înregistrând o scădere de 84,8% în ritm anual a profitului net în perioada ianuarie-noiembrie, depășind sectorul mai larg, care era încă pe pierdere la 1 noiembrie.
Vedyakhin a refuzat să ofere previziuni pentru întregul an, dar a declarat că Sberbank este încrezătoare că va fi profitabilă în decembrie.
Baza de clienți corporativi a băncii a crescut cu 3%, la 3 milioane de clienți în 2022, în ritm anual, iar portofoliul de credite pentru companii a crescut cu 13,5%, la peste 18.000 de miliarde de ruble (263,35 miliarde de dolari), fără a lua în calcul reevaluarea valutară, a precizat Sberbank într-o prezentare.
Vedyakhin a spus că se așteaptă ca portofoliul de credite corporative din Rusia în ansamblu să crească cu 12-14% în 2023, cu condiția ca inflația să fie în linie cu prognoza băncii centrale de 5%-7%, iar rata cheie să se situeze în jurul nivelurilor actuale.