Șantierele din București : Primarul Nicușor Dan anunță că încep demolările în a doua etapă de modernizare a bulevardului Prelungirea Ghencea

Prelungirea Ghencea

Primăria Capitalei prin Trustul de Clădiri Metropolitane (firma PMB) începe demolarea clădirilor pentru lărgirea la 4 benzi pe bulevardul Prelungirea Ghencea, tronsonul 2 până la intersecția cu str. Valea Ialomiței, a anunțat miercuri, pe șantierul din sectorul 6, primarul general, Nicușor Dan.

Pentru modernizarea arterei, PMB expropriază 550 de imobile (clădiri și terenuri), iar despăgubirile sunt conform valorilor din grila notarilor. Modernizarea carosabilului pe Prelungirea Ghencea a început în mandatul fostului primar, Gabriela Firea, dar lucrările au fost suspendate în 2020 din cauza lipsei fondurilor. PMB a lucrat doar pe tronsonul dintre strada Brașov și Râul Doamnei, sub un kilometru lungime, tronson care ar trebuie recepționat în această toamnă. Întârzierea pentru continuarea lucrărilor de modernizare a fost cauzată și de boicotul PSD din Consiliul General (detalii aici)

Lucrările de demolare vor dura până la sfârșitul anului, a explicat Nicușor Dan : ,,Pe partea de expropriere cu totul trebuie expropriate 550 de imobile. Asta înseamnă în anumite cazuri terenuri, în alte cazuri terenuri și construcții. Din aceste 550 de imobile au fost fost consemnați banii pentru 42 în 2019 pentru încă 2 în 2021 și pentru toate celelalte în 2022. Deci, în acest moment, Primăria a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea, ceea ce înseamnă că din acest moment este proprietar și poate să înceapă lucrările de demolare. Vrem să demolăm tot până la sfârșitul anului. Din tot ce a rămas de demolat suntem cam la 15 % în momentul ăsta. Vreau să lămuresc, pentru că au fost mai multe discuții în spațiul public care este procedura de consemnare a sumelor. În linii mari procedura e următoare: mai întâi primăria stabilește, ceea ce a făcut încă din administrația precedentă, culoarul de expropriere, adică terenul de care are nevoie ca să facă lucrarea de utilitate publică. După aceea este o comisie care suprapune acest culoar peste proprietăți, numai că informația nu este 100% precisă, adică sunt proprietăți care nu nu sunt încă înscrise în cartea funciară, nu există proprietatea clar definită și atunci se consemnează sumele de bani într-un cont și această consemnare a avut loc pentru toate proprietățile. Adică Primăria Municipiul București a pus bani în bancă pentru toate proprietățile. După care se constituie o comisie care nu este doar a Primăriei, ci este o comisie comună cu reprezentanți ai Primăriei, ai Prefecturii și ai OCPI (Oficiul de Publicitate și Cadastru Imobiliar) și această comisie ia pe rând proprietățile în sensul că solicită proprietarilor pe care i-a identificat, să vină cu actele de proprietate și în măsura în care actele sunt valide, eliberează banii, adică dă o dispoziție pentru eliberarea banilor din cont.” a transmis Primarul General.

Starea bulevardului și incapacitatea Primăriei de a termina lucrările au dus la organizarea a 14 proteste în ultimii 8 ani, protestele fiind ale Asociației Inițiativa Prelungirea Ghencea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *