Şapte bănci sunt interesate să adere la sistemul de plăţi instant al Transfond, administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată a plăţilor comerciale interbancare. Patru dintre acestea sunt bănci mari, a declarat, joi, Ionel Dumitru, consilier director general Transfond.
„Pentru plăţi instant există un interes la un număr de bănci. Sunt unele care preferă să aştepte şi să vadă ce se întâmplă. Unele chiar au mărturisit chestia asta. E clar că în direcţia aceea merge toată lumea. Deci nu există dubiu….Noi avem un număr de 7 bănci în acest moment care sunt interesate. Patru dintre ele sunt bănci mari şi în momentul în care vor adera suntem convinşi că vor genera un impuls suficient de mare pentru tot restul comunităţii de a adera la acest sistem”, a spus Ionel Dumitru.
El a afirmat că în România există patru bănci care participă la sistemul de plăţi instant: CEC Bank, Banca Transilvania, BCR şi Libra Internet Bank. Anul acesta a fost operaţionalizat serviciul Alias Pay, care foloseşte numărul de telefon mobil al destinatarului în locul IBAN-ului. La acest sistem au aderat doar CEC Bank şi Banca Transilvania.
Ionel Dumitru a spus că numărul de tranzacţii este de 6000 pe zi în luna iunie, iar pe lună volumul ajunge la 163.000. Pe data de 15 iunie a fost înregistrat un număr maxim de plăţi, de 9020. El a precizat că numărul plăţilor instant este în creştere dar este mic în comparaţie cu volumul plăţilor cu credit transfer, care este de peste 500.000 pe zi.
Serviciul Plăți Instant al Transfond a fost operaționalizat în aprilie 2019. Cu ajutorul acestuia, comunitatea financiar-bancară din România poate oferi clienților proprii serviciul Plăți Instant care asigură transferul banilor în mai puțin de 10 secunde între bănci. O astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăți executate prin Plăți Instant se încadrează sub 50 mii lei.
Transfond are în prezent 24 de acţionari, incluzând Banca Naţională a României.