Șase spitale sau secții noi, tăiate din PNRR / Spitalul de boli infecțioase din Brașov, spitalul Gerota din București, Secția de Oncologie din Alba Iulia printre proiectele care pierd finanțarea

spital-oncologie-Alba-640x400 sursa foto: captura video/ Ministerul Sănătății

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Documentul a fost obținut de Economedia și G4Media.

Articol de Ioana Câmpean

Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare.

Cele șase proiecte sunt, potrivit documentului obținut de Economedia și G4Media, următoarele:

  • Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare constructii existente (C1-C15), relocarea statiei de oxigen si relocarea gospodariei apa (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sanatatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro)
  • Constructia de sectii de obstretica si ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrica si pediatrie Arad – unitati noi (95 milioane euro)
  • Constructia Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota intr-o noua locatie (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro)
  • Spitalul Juidetean de Urgenta Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)

Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document.

Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, în timp ce banii de la BEI sunt sub formă de împrumut ce trebuie returnat.

Reducerea fondurilor din PNRR pentru sănătate nu va afecta investițiile în noi secții ATI pentru nou-născuți și nici proiectele pentru reducerea riscului de infecții în spitale.

Amintim că o analiză realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru guvern cu fonduri europene, consultată de G4Media în aprilie 2023, arăta că există „un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. E vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire. Detalii aici.

Spitalele și secțiile noi finanțate prin PNRR trebuie finalizate până în anul 2026.

Context. Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Economedia a obținut documentul integral. Cele mai importante modificări: Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și altele; se taie cu 270 milioane de euro finanțarea pentru împădurire, se taie finanțări de 95 milioane de euro de la punctele de încărcare de vehicule electrice și 180 de milioane de euro de la pistele pentru biciclete; se reduc cu 400 de milioane de euro împrumuturile planificate pentru infrastructura de gaze din Oltenia. În schimb, unul dintre cele mai importante proiecte adăugate este „Casa pentru eficiența energetică”, prin care Guvernul vrea să finanțeze cu 534 milioane de euro instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării.

Având în vedere dificultățile întâmpinate pe parcursul implementării alocarea aferenta I1 Dezvoltarea infrastructurii prespitalicești (314,87 mil. euro) s-a diminuat cu suma de 63,20 milioane euro și alocarea aferenta I2. Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești –I2.1 și I2.2  (1.724.050.000 euro) s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, cu diminuarea proporțională a țintelor. Alocarea specifică destinată investițiilor pentru ATI nou-născuți și reducerea riscului de infecții spitalicești (I2.3 și I2.4) (230.575.000 euro) s-a păstrat in totalitate. Reducerea alocării aferente investițiilor destinate infrastructurii spitalicești ține cont de analiza proiectelor cu risc ridicat de nerealizare. Totodată, în cazul Investiției 2 pentru proiectele care vor intra în alocarea de 677 milioane euro eliminată din PNRR, implementarea va continua fie prin finanțarea proiectelor privind infrastructura spitalicească prin împrumuturi BEI, fie prin transferul acestor proiecte către Programele din politica de coeziune.

sursa foto: captura video/ Ministerul Sănătății

Comentarii

  1. Nu suntem în stare de nimic.Suntem o nație de hoti prosti
    Bine ca au toți prosti si putorile pensii speciale,ocupationale,de nesimțire și prostie.

  2. Că de obicei. Nimic nou sub soare. Oamenii pot suporta în continuare. Dar avem parlamentari, senatori care spetesc muncind pt noi ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *