Compania Electrolux Satu Mare a anunţat autorităţile că iniţiază procedurile de concediere colectivă ca urmare a scăderii vânzărilor cauzate de războiul din Ucraina, informează Instituţia Prefectului, marţi, pe Facebook, relatează Agerpres.
Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, în primă fază societatea ar urma să concedieze peste 100 din cei 740 de angajaţi.
„SC Electrolux Romania SA a înştiinţat la sfârşitul anului trecut Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare despre iniţierea procedurilor de concediere colectivă. Pentru a afla situaţia salariaţilor afectaţi de concedierea colectivă, prefectul Radu Roca alături de directorul de cabinet, Radu Iancu şi de directorul executiv al AJOFM, Simona Derşidan au avut azi o întâlnire cu reprezentanţii SC Electrolux România SA Satu Mare, respectiv cu directorul Peter Micula, liderul de sindicat, Sorin Faur şi cu managerul resurse umane, Mircea Ciobanu. În urma discuţiilor purtate reiese faptul că societatea SC Electrolux Romania SA se confruntă cu reducerea numărului de comenzi începând cu luna martie 2022 ca urmare a pierderii unui volum însemnat de comenzi din Ucraina şi din Federaţia Rusă”, informează Instituţia Prefectului.
O bună parte a angajaţilor au fost trimişi în şomaj tehnic din luna mai, iar societatea a cerut măsuri de sprijin.
„Pentru a compensa această discrepanţă dintre capacitatea de producţie a fabricii şi volumul în scădere de comenzi, la iniţiativa angajatorului în perioada mai-decembrie 2022, societatea a solicitat măsuri de sprijin prevăzute de OUG nr.36/2022 (şomaj tehnic), acordate de către AJOFM Satu Mare. În urma înştiinţării privind disponibilizarea colectivă, AJOFM Satu Mare a contactat societatea şi, de comun acord, s-au organizat in data de 13.12.2022 întâlniri cu salariaţii afectaţi de disponibilizarea colectivă, în vederea acordării următoarelor măsuri de preconcediere colectivă prevăzute de Legea nr.76/2002: – informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională; plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurta durată; sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului”, precizează sursa citată.