Scad dobânzile la împrumuturi. Indicele de referință pentru creditele noi a coborât la 1,67%

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Indicele în funcție de care se calculează dobânzile la refinanțări și la creditele noi acordate începând cu data de 2 mai 2019 a scăzut la 1,67% pe an, de la 1,88%, valoarea publicată în urmă cu trei luni, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este reglementat de OUG 19/2019 și înlocuiește ROBOR, indicele în funcție de care mai sunt calculate doar dobânzile la creditele luate înainte de luna mai 2019.

Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 1,68% pe an, de la 1,67% pe an cât a fost marţi. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 1,73%, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 1,75% pe an.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *