Răsunătorul colaps al fondului de investiții new-yorkez Archegos, la sfârșitul lui martie, a costat până acum băncile mondiale peste 10 miliarde de dolari, după noile anunțuri făcute marți de japonezii de la Nomura și un impact neașteptat pentru elvețienii de la UBS, potrivit agenției AFP, preluată de publicația boursorama.com.
Nomura a anunțat marți că a înregistrat o pierdere excepțională de 2,3 miliarde de dolari (circa 1,9 miliarde euro) pentru ultimul trimestru al anului financiar 2020/21, închis în 31 martie.
Grupul Nomura, care nu a nominalizat niciodată Archegos, a vorbit despre un „client american”.
O altă surpriză neplăcută, grupul a afirmat marți că se așteaptă la un impact adițional de circa 570 de milioane de dolari (472 milioane euro) pentru exercițiul 2021/22.
Dar Nomura spune acum că a lichidat 97% din pozițiile legate de acest „client american”.
Pe ansamblul exercițiului, Nomura rămâne pe verde, cu un profit net de 153,1 miliarde de yeni (1,17 miliarde euro), dar acest rezultat se traduce printr-o scădere de 29,4% în cifre anualizate.
„Concentrarea riscurilor”
Nomura a asigurat că ia „foarte în serios” această afacere și că își va îmbunătăți „sistemul de gestionare a riscurilor”
Grupul japonez este una dintre marile victime cunoscute la acest moment în ceea ce privește colapsul acestui fond de investiții care gestiona averea fondatorului său, miliardarul sud-coreean Bill Hwang.
Importanța pierderilor suferite de Nomura arată „magnitudinea concentrării riscurilor”, a acuzat marți, într-o notă, analistul Shunsaku Sato de la Moody’s.
Sato a notat însă că situația financiară a Nomura rămâne „solidă”.
După Credit Suisse, UBS
Archegos și-a asumat poziții extrem de riscante prin intermediari, printre care se numărau Nomura, Credit Suisse, Goldman Sachs sau Morgan Stanley.
Credit Suisse a anunțat săptămâna trecută un provizion de 4,4 miliarde de franci elevețieni (4 miliarde euro) pentru a acoperi pierderile provocate de implozia Archegos, ceea ce a dus pe roșu rezultatul net pentru primul trimestru din 2021.
Cealaltă mare bancă de afaceri elvețiană, UBS, a anunțat marți o pierdere de 774 milioane de dolarati (642 milioane euro) leggate de Archegos.
Această pierdere este mai mare decât se prevedea, a subliniat analistul Vontobel Andreas Venditti.
UBS a precizat că a terminat în aprilie lichidarea pozițiilor asociate Archegos, ceea ce ar putea antrena câteva pierderi suplimentare, dar minime, în al doilea trimestru.
Acțiunile UBS au închis marți în scădere cu 1,98%. Nomura a închis marți în creștere cu peste 2% la Tokyo, dar a publicat rezultatele după închidere.
Prin intermediul produselor derivate, Archegos a cumpărat acțiuni prin intermediari. Randamentul net al deținerii acestor acțiuni revenea fondului, în timp ce intermediarii încasau o primă în funcție de performanțe.
Archegos și-a multiplicat însă, în secret, astfel de acorduri, iar traderii nu știau expunerea totală a fondului.
La sfârșitul lui martie, când valoarea acțiunilor la care Archegos era expus a scăzut puternic, diferiții intermediari i-au cerut să absoarbă pierderile prin apeluri în marjă, la care fondul a fost însă incapabil să răspundă. În aceste condiții, au fost declanșate vânzări cu efect catastrofal pentru pentru traderi, care încercau să-și limiteze pierderile.
Pe lângă Nomura, două alte instituții financiare japoneze sunt afectate de acest scandal.
Banca Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFJ) a anunțat la sfârșitul lui martie un provizion de 270 milioane dolari iar rivalas a Mizuho ar putea suferi pierderi de 90 de milioane de dolari, potrivit presei japoneze.