Scandalul delapidării unui fond de pensii private. BRD Pensii: Am făcut plângere penală. Activele participanților nu sunt afectate. Suma a fost deja acoperită de acționari

BRD Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Poliția Capitalei a transmis, joi dimineață, că face percheziții în 12 județe și în Capitală, într-un dosar de delapidare la un fond de pensii privat, în care mai mulți angajați au sustras peste 23 milioane de lei din conturile companiei pentru uz personal. Informațiile G4Media și Economedia arată că este vorba despre administratorul fondului de pensii private BRD Pensii și despre Alina Cecilia Andreescu, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, care a fost concediată încă din luna mai. BRD Pensii a transmis la solicitarea Economedia că acționarii companiei au acoperit suma vizată de investigație și că banii clienților deținători de pensie privată nu au fost afectați, aceștia fiind separați de conturile administratorului.

  • Important! Banii participanților la fondul de pensii private BRD Pensii sunt separați de banii administratorului fondului de pensii (SAFPP). Atunci când clientul virează contribuția lunară la fondul de pensii, administratorul își reține două comisioane, respectiv un comision din contribuția plătită (dar nu mai mult de 0,5%) și un comision pe active (variabil între 0,02% și 0,07%, în funcție de performanța relativă la inflație din ultimii 5 ani calculată ca medie anuală). Comisioanele cumulate reprezintă fondurile proprii ale administratorului. În schimb, sumele rămase după retragerea comisioanelor reprezintă activele participanților, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege.

Sancțiuni fără precedent

Reamintim că, în luna mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancțiuni fără precedent, printre care amenzi și retrageri de avize pentru conducerea societății BRD Pensii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

ASF a descoperit atunci că directorul general înregistra în contabilitate tranzacții care nu aveau la bază documente justificative.

„În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”, transmitea, atunci, ASF.

Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA era Alina Cecilia Andreescu. Ea a primit atunci o amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și i-a fost retrasă aprobarea de a ocupa funcția de director general al companiei.

ASF a constatat că nici consiliul de administrație al companiei nu a asigurat management prudent, drept urmare a retras autorizația pentru doi membri ai CA, respectiv pentru Raluca Ioana Moise și pentru Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.

ASF a transmis atunci, pentru Economedia, că a sesizat și Parchetul și ANAF, pentru „fapte de folosire cu rea credință a activelor societății împotriva intereselor societății”.

ASF preciza de atunci că sancțiunile aplicate nu au vizat activitatea de administrare a fondurilor de pensii private și că interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate.

Ulterior, și BRD Pensii Private a transmis, la solicitarea Economedia, că a declanșat și investigații interne, iar membrii rămași ai consiliului de administrație au demisionat, pentru a evita orice potențial conflict de interese, și că urmează să fie numiți noi membri.

Recent, Simona Prodan și Leonard Matea au fost numiți administratori, în locul Ralucăi Ioana Moise și lui Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.

De asemenea, compania a transmis atunci că deținerile participanților la fondurile de pensii, precum și activele acestora nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

Directorul executiv și alți angajați cu funcții de conducere, suspectați că și-au însușit 23,5 milioane de lei

Joi dimineață, Poliția Capitalei a făcut percheziții în acest dosar și a transmis că, în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

„Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive”, a transmis Poliția.

BRD Pensii: Acționarii au acoperit deja suma vizată

BRD Pensii, fondul vizat de investigație, a transmis la solicitarea Economedia că activele participanților la fondul de pensii private nu sunt afectate.

„Conform legii, precizam că administratorul BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) își desfășoară operațiunile curente în conturi separate față de fondurile de pensii unde au dețineri participanții. Prin urmare, accesul la aceste fonduri nu este posibil, iar deținerile participanților nu aveau cum să fie afectate de această situație”, a transmis BRD Pensii, la solicitarea Economedia.

Totodată, compania susține că a formulat o plângere penală și că acționarii au acoperit deja suma afectată.

„Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător. Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal. Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație”, arată răspunsul companiei.

Legea care reglementează separarea fondurilor:

„Activele şi pasivele fiecărui fond de pensii administrat privat sunt organizate, evidenţiate şi administrate distinct, separat de celelalte fonduri de pensii facultative pe care le gestionează acelaşi administrator şi de contabilitatea proprie administratorului, fără posibilitatea transferului între fonduri sau între fonduri şi administrator. Toate activele şi pasivele corespunzătoare activităţii de administrare a fondurilor de pensii sunt restricţionate, gestionate şi organizate separat de alte activităţi ale administratorului, fără posibilitatea de transfer”. 

Totodată, deși comunicatul Poliției vorbește despre „două persoane angajate în cadrul băncii”, BRD Pensii transmite că niciun angajat al băncii BRD Societe Generale nu a fost implicat, deoarece acestea sunt entități juridice diferite.

„Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”, arată BRD Pensii.

Date despre BRD Pensii Private

BRD Pensii Private este cel mai mic fond de pensii private obligatorii, după mărime, cu o valoare a activului net de 3,55 milioane lei, deținând o cotă de piață de numai 4%. Numărul de cotizanți se ridica, la finalul lunii mai, la 514.002 persoane.

Compania are și cea mai mică rată de rentabilitate anualizată, de numai 3,5920%, în martie 2022, în timp ce toți ceilalți actori de pe piață au rate de rentabilitate de peste 4,4%, liderul pieței având o rată de rentabilitate de 4,9447%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dați bani la Pilonul II – cel mai mare furt din istoria României! Apropo… de ce nu comentează nimeni cum s-au volatilizat sute de milioane din Pilonul II din cauza situației economice internaționale?

  2. Leonard Matea a fost numit înainte de acest scandal, după plecarea suspecta a d-nei Mengazi Ayla în cadrul BRD pe o poziție mai joasa. În calitate de DGA pe zona de conformitate și legal, a verificat cineva de la ASF implicarea ei?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.