Scena9: Grădina Alhambra, aflată în lista Monumentelor Istorice, reabilitată fără autorizații. Poliția locală a sesizat Parchetul / Noul chiriaș „investitor”: „Nu există autorizație, nu am construit nimic”

Grădina de vară Alhambra Sursa foto: Teatrul Elisabeta
Complexul care include grădina de vară Alhambra și cinematograful Capitol a fost închiriat pe termen lung de o asociație care a anunțat că, după o investiție de un milion de euro, grădina de vară se va redeschide pe 26 august, după 30 de ani. Vestea care părea una bună pentru publicul din București ascunde însă o serie de probleme, arată o investigație Scena9.ro: lucrările de la Alhambra sunt, de fapt, neautorizate, iar instituțiile publice nu reușesc să oprească o repunere în funcțiune riscantă.

Asociația Culturală „Teatrul Independent Elisabeta” anunța în 17 iunie, printr-un comunicat de presă, că „desfășoară un proiect de reabilitare” a clădirii cinematografului Capitol și a Grădinii de Vară Alhambra. „Astfel, Teatrul Cinema Capitol va continua proiecția de filme, cărora li se vor adăuga spectacole de teatru, muzică și alte evenimente culturale asociate. Grădina de Vară Alhambra va deveni un spațiu de socializare, cu spectacole și evenimente ieșite din tipar”, se menționa în comunicatul citat de Scena9.

Complexul ce include cinematograful și grădina de vară aparține Ministerului Culturii și este administrat de România Film (RADEF).

În acest an, în curtea Grădinii de Vară au început lucrări, fără niciun panou informativ.

În iulie, 112 Patrimoniu, un proiect al Grupului de Lucru Patrimoniu din cadrul Ordinului Arhitecților din România, Filiala București, sesiza Direcția Generală de Poliție Locală și Control și Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului cu privire la lucrările din strada Constantin Mille nr. 13. Ambele direcții au răspuns că nu există nicio autorizație de construire emisă pentru această adresă. 

Grădina Cinema Capitol este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din București și face parte dintr-o zonă protejată. Executarea fără autorizație a lucrărilor de construire sau de desființare asupra monumentelor istorice este infracțiune, conform legislației.

Conform Scena9.ro, reprezentanții Poliției Locale au transmis că, după ce au verificat situația Grădinii, au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru a începe urmărirea penală/ Au cerut și oprirea lucrărilor pe parcursul procesului penal, desființarea lucrărilor și aducerea curții la starea inițială. În așteptarea unei decizii a justiției, lucrările au continuat însă în același ritm.

Întrebat despre sesizarea reprezentanților 112 Patrimoniu și lipsa autorizației de construire, omul de afaceri Petrică Paraschiv, vicepreședintele asociației Teatrul Elisabeta, a recunoscut situația în fața reporterilor, dar susține că nu ar fi nicio problemă. „Nu există (autorizație, n.red.). N-am construit nimic. Noi am pus în siguranță spațiul”, a spus Paraschiv, citat în articol. “Da, am făcut fără autorizație. Da! Dar nu am construit nimic, doar am înlocuit ce stătea să cadă. Am vopsit, am reparat pereții care stăteau să cadă în stradă”, a spus omul de afaceri.

Întregul articol și un interviu cu Paraschiv AICI

Sursa foto: Teatrul Elisabeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *