Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat joi că ia în calcul prelungirea schemei de plafonare-compensare a facturilor, cu pragurile actuale de preț, încă 3-6 luni, după data de 1 aprilie 2025.
Ministerul lucrează cu mai multe scenarii de lucru, a spus el. Unul dintre scenarii este păstrarea schemei de compensare-plafonare pentru 3-6 luni, având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaze mai ales pe piața internațională, a spus Burduja. „Vrem să îi protejăm pe clienții finali, cu o perioadă tranzitorie de 3-6 luni, urmează să decidem”, a precizat el. Acest scenariu menține forma în vigoare valabilă până la 1 aprilie a schemei de plafonare-compensare, inclusiv pragurile actuale de preț din facturi.
Un alt scenariu țintirea consumatorilor vulnerabili. „Îi subvenționăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie și nu pe baza nivelului de consum”, a spus el.
Alt scenariu îl reprezintă optimizarea schemei de compensare-plafonare actuală. „Dacă înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să îl ajustăm pe altul, vom vedea”, a spus Burduja.
Ministrul Energiei a precizat că până la 1 februarie ar trebui să fie luată o decizie.
Burduja a precizat că, până acum, ministerul energiei a făcut plăți de 17 miliarde lei în cadrul schemei de plafonare-compensare a facturilor la energie, pentru mediul economic. În același timp, ministerul muncii a făcut plăți de 10 miliarde de lei, pentru clienții casnici.
Datoriile ministerului Energiei către furnizori sunt de 165 milioane de lei în acest moment, a spus el, precizând că există încă multe alte cereri în validare la ANRE.
„Avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puțin în situația proiectului de buget adoptat anul trecut, când ministerul energiei a primit 1 miliard lei, iar ministerul muncii cam tot atât. Asta ar da un spațiu de respiro furnizorilor”, a mai precizat Burduja.