Am terminat cu asiguratul tranzitului de gaze către Ungaria care apare în datele interactive Transgaz ca un export net din România. Pe fondul valului de frig din România, a crescut consumul intern, așa că avem nevoie de importuri masive via Bulgaria, care urcă și mai mult azi, la 9,4 milioane metri cubi. În plus, nu trimitem gaze în Ungaria, ci invers, aducem de acolo 1 milion de metri cubi.
Avem nevoie de toate aceste importuri pentru că trebuie să asigurăm consumul intern, să stocăm gaze în depozite (am început de o săptămână ciclul de injecție, care se termină la 31 octombrie) și, în plus, trimitem în Republica Moldova, pe sub Prut, 1,3 milioane metri cubi.
După ce mai toată iarna trimiteam zilnic moldovenilor 6-7 milioane metri cubi, la capacitatea maximă a gazoductului Iași-Ungheni, în ultimele două săptămâni aceste exporturi dispăruseră. Au apărut acum, din nou, pentru că moldovenii au nevoie de gaze de la noi pentru a se încălzi, țara noastră fiind unica sursă de aprovizionare a RM. Practic, dacă noi nu le dăm gaze, Moldova stă în frig.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Producția este relativ constantă , la 23,3 milioane metri cubi.
Patru milioane metri cubi se stochează azi, 3,2 milioane se extrag. Astfel de mișcări în piață se iau fie instantantaneu, funcție de condițiile specifice de vreme, fie în urma unor înțelegeri pe termen lung. În cazul nostru, stocarea se face programatic, operatorii având obligații specifice în acest sens, însă extracția se poate face și de pe o zi pe alta.
Spunem că gazele vin din import via Bulgaria pentru că proveniența lor este alta. Punctul de plecare etse Turcia însă sursa este cu totul alta. În Turcia se face așa zisul „amestec turcesc” de gaze din alte surse, în primul rând, Rusia. Pot fi însă și gaze azere sau de alte alte țări din zona așa-numitelor “-stan-uri”.