Schimbare importantă pe piața RCA: Asigurarea auto va putea fi plătită în rate, atât de către persoane fizice, cât și de firme

asigurare auto rca Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește o schimbare importantă pe piața RCA, în contextul protestelor fermierilor și transportatorilor. Mai precis, din cauză că aceștia au reclamat prețurile mari ale RCA, ASF a propus ca asigurarea auto obligatorie să poată fi plătită în rate, atât de către persoane fizice, cât și de firme. Totodată, o problemă majoră pentru șoferi era diferența mică de preț între o poliță pe 6 luni și una pe un an, astfel că acesta era obligat să cumpere polița pe termen mai lung pentru a ieși mai convenabil.

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA se numără:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.

Plata în rate a RCA este o schimbare importantă pentru șoferi, deoarece pentru unii dintre aceștia costul RCA este destul de împovărător. De exemplu, pentru un proaspăt șofer cu o mașină veche, RCA cu durata de un singur an se ridică la peste 2.500 lei, mai mult decât un salariu minim net. Unele magazine online ofereau pe cont propriu oferte cu posibilitatea de plată în rate, dar aceasta nu era o practică uzuală la nivelul asigurătorilor sau brokerilor.

O altă anomalie majoră este în prezent diferența mică de preț între polițele RCA pe 3 luni, 6 luni sau 9 luni. De exemplu, în această vară, același șofer tânăr cu mașină veche a primit următoarele oferte: 1.941 lei pentru 3 luni, între 2.702 lei și 3.101 lei pentru 6 luni și între 2.579 lei și 3.317 lei pentru 12 luni. Astfel, șoferul este obligat să cumpere polița pe termen mai lung pentru a ieși mai convenabil.

Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Comentarii

  1. Este o schimbare binevenită pentru șoferi și firme. Plata în rate a asigurărilor auto aduce mai multă flexibilitate și poate face asigurările mai accesibile pentru mai mulți oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *