Schimbări importante pentru prosumatori. Cei care produc energie în exces vara vor putea fi compensați iarna / Măsura ar putea duce la scumpiri pentru consumatori

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică o serie de modificări importante la legea energiei, care îi privesc pe prosumatori – adică pe cei care produc acasă energie pentru propriul consum.

În primul rând, Ministerul Energiei a actualizat definiția prosumatorului, astfel:

Prosumator – clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spații aflate în imediata proximitate și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În plus, mai mulți prosumatori vor putea vinde energia electrică pe care o produc în exces propriilor furnizori de energie, după ce Ministerul Energiei a decis să crească nivelul puterii instalate.

Astfel, prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor Autorității de Reglementare în Energie (ANRE).

Anterior, acest prag era stabilit la 100 kW pe loc de consum.

În plus, Ministerul Energiei introduce compensarea prosumatorilor care au o putere instalată de până la 200 kW. Ce înseamnă asta? Pentru prosumatorii care vor produce mai multă energie decât cea consumată, furnizorul care cumpără energia produsă în plus va trece în factură această diferență, pe care va fi obligat să o înapoieze prosumatorului, oricând în următorii doi ani.

Un prosumator obține de obicei energia destinată propriului consum prin panouri fotovoltaice, care ajung la un maxim de eficiență și producție vara, când soarele este mai puternic și sunt la un minim iarna, un anotimp noros.

Astfel, cel mai probabil că ei vor livra energie furnizorilor vara, când energia are de asemenea un preț scăzut, și vor avea nevoie iarna, când și energia este mai scumpă.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat pentru Economedia că acest lucru va fi un avantaj pentru prosumator, dar pentru furnizori ar însemna costuri în plus cu echilibrarea sistemului, costuri pe care le-ar putea transfera consumatorilor.

„Ce produci în momentul de față poți să consumi până la doi ani. Furnizorul devine depozitarul tău și îți compensează energia la cantitate. Ca prosumator ești protejat de fluctuații. Însă ar putea aduce scumpiri la nivelul consumatorilor din rețeaua de energie, pentru că furnizorul trebuie să facă în mod permanent echilibrare. Înseamnă costuri pentru furnizor și automat pentru consumator, pentru că le furnizorii de obicei transferă aceste costuri”, a detaliat Chisăliță.

Schema de compensare cantitativă a prosumatorilor cu instalații cu o putere de până în 200kW va fi valabilă până la data de 31 decembrie 2030.

Pe lângă acest aspect, pentru prosumatorii care au o putere instalată cuprinsă între 200 kW și 400 kW, furnizorii vor fi obligați să achiziționeze energia electrică produsă și livrată la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.

În plus, prosumatorii, persoane fizice, pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cred ca se face o confuzie voită între ce produci / consumi și facturare . Atunci când sistemul tău produce mai mult decât consumi surplusul se duce automat în rețea , deci nu te sună furnizorul tău de curent să-ți spună să decuplezi panourile fotovoltaice că nu poate să facă el echilibrarea . Cum se face facturarea la ceea ce tu livrezi /produci în rețea, mi se pare absolut normal ca ceea ce livrezi să se scadă din ceea ce ai primit sau vei primi și să faci compensarea în kw în perioada cînd tu consumi mai mult iarna . Eu voi avea un surplus de kwatti livrați vara pe care îi voi consuma iarna – deci modul cum se vor echilibra/compensa facturile între furnizorul de curent în kwaotti și prosumator nu are nici o legătura cu modul cum echlibreaza sistemul de curent electric furnizorul.

  2. Sunt de acord ,cantitatea de curent electric produsa in plus vara să se compenseze cu consumul din perioada de iarna când producția e mult mai mică iar consumul mult mai mare..

  3. Sa o credeti voi ca la o putere instalata reala de 19500MWh in SEN un prosumator cu 3 kw poate produce dezechilibre si nici chiar 10000 de prosumatori nu poate dezechilibra real SEN

  4. prosumatorii dau energia in plus la vecini,deic nu afecteaza sistemul energetic,si este energie verde,cu valoare mare

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.