Scumpiri în lanț și maxime istorice pe piața energiei în ultima săptămână (date Asociația Energia Inteligentă)

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Ultimele zile au adus maxime istorice pentru prețurile la gaze si energie electrică, dar și creșteri record pe perioade scurte de timp la cărbune, sintetizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

În așteptarea iernii, asistăm la o creștere a prețurilor la aproape toate formele de energie, relevă datele centralizate de asociație.

Astfel, în ultimele 7 zile (16-23 august 2022) prețul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din  Europa, bursa din Olanda a prezentat o creștere de 23%, atingând valori de 276 euro/MWh. Previziunile sunt ca în iarnă să ajunga la un nivel de cel puțin 330 euro/MWh

În aceeași perioadă, prețul țiteiului Brent a crescut cu cca 6%, prețul crescând de la cca 92,4 USD/barilul la cca 98 USD/barilul . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de cca. 110 USD/tona.

Cărbunele a prezentat o creștere a prețului de 17%, atingând un nivel de cca. 421 USD/tona . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de 510 USD/tona.

Singura forma de energie care a prezentat un nivel constant al prețului în această perioadă a fost uraniul, care în ultimele 7 zile s-a menținut la aproximativ acelasi preț 48,8 USD/lbs. Previziunile sunt ca in iarnă să ajunga la un nivel de 54 USD/lbs.

“Dependența mare de importurile esențiale ale Europei, coroborată cu dependența mare de o singură sursă, care este și cea mai ieftină, crează o vulnerabilitate economică, socială și de securitate a UE”, spune Chisăliță. ”Acțiunile individuale întreprinse de mai multe țări dovedesc că, așa cum s-a întâmplat în pandemie, fiecare caută să și rezolve problema individual, doar că de data aceasta, având în vedere miza, e posibil să apără o bătaie între state pe aceleași cantități și astfel o nouă escaladare a prețurilor”, transmitea acesta, încă din luna martie.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *