Scumpiri la benzină și motorină de la 1 ianuarie. Guvernul majorează accizele

Redacția dec. 7, 2021 1 comentarii
carburant benzina Petrom sursa Petrom

Benzina și motorina se vor scumpi, de la 1 ianuarie, după ce Guvernul a majorat nivelul accizelor care vor fi practicate în 2022.

Nivelul accizelor aplicabil în anul 2022 a fost stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, arată Ministerul Finanţelor. Potrivit Codului fiscal, accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an.

Pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei.

Așadar, litrul de benzină se scumpește cu 6,5 bani fără TVA, adică cu 7,7 bani cu tot cu TVA.               

Pentru motorină, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei.

Așadar, litrul de motorină se scumpește cu 6 bani fără TVA, adică cu 7 bani cu tot cu TVA.

Un litru de benzină a scăzut recent sub pragul de 6 lei, după ce în luna octombrie prețul crescuse considerabil ca urmare a scumpirii barilului de petrol.

Consiliul Concurenței a anunțat în luna octombrie că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat majorările de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței. Anunțul a venit atunci la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu i-a trasmis instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților. El a susținut că atunci când cotația petrolului crește, cresc și prețurile la pompă, dar acestea rămân ridicate și dacă prețul petrolului crește.

Reamintim că în 2020, când cotația petrolului s-a prăbușit din cauza pandemiei, prețul la pompă al carburanților a scăzut rapid, până la 4,3 lei litrul de benzină. În acest an, petrolul s-a apreciat semnificativ pe fondul cererii în creștere, iar prețurile la pompă au depășit 6 lei / litru.

sursa foto: Petrom

Comentarii

  1. În lunile anterioare prețurile carburanțior au fluctuat în mod continuu, iar în ultima săptămână s-a putut observa o scădere a prețului benzinei și motorinei cu 1.21%, respectiv 1.41%, potrivit statisticilor de pe Plinul.ro. Astăzi prețul mediu pe țară a ajuns la 5.999 lei pe litru pentru benzină și 6.057 lei pe litru pentru motorină.
    În București, Constanța, Cluj-Napoca și Timișoara încă putem găsi benzină și motorină sub prețul mediu pe țară la benzinării precum Petrom, OMV, Lukoil sau Rompetrol.
    Sursa: https://www.plinul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *