Scurgere de date uriașă în China, care afectează 1 miliard de cetățeni. Experții spun că ar putea fi una dintre cele mai mari din istorie

atac cibernetic Sursa foto: Pexels

O bază de date uriaşă care aparent conţinea informaţiile personale aparţinând unui număr de până la un miliard de cetăţeni chinezi a fost lăsată nesecurizată şi accesibilă public timp de mai bine de un an – până când un utilizator anonim dintr-un forum de hackeri s-a oferit să vândă datele, relatează CNN, citat de News.ro.

Scurgerea de date ar putea fi una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în istorie, spun experţii în securitate cibernetică, subliniind riscurile colectării şi stocării online a unor cantităţi mari de date personale sensibile – mai ales într-o ţară în care autorităţile au acces necontrolat la astfel de date.

Baza de date a fost accesibilă public prin ceea ce părea a fi un link nesecurizat cel puţin din aprilie 2021, potrivit LeakIX, un site care detectează şi indexează bazele de date expuse online.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Accesul la baza de date, care nu necesita o parolă, a fost oprit după ce un utilizator anonim a făcut public pe un forum de hackeri, joia trecută, conţinutul a peste 23 de terabytes (TB) de date pentru 10 bitcoini – aproximativ 200.000 de dolari.

Utilizatorul a susţinut că baza de date a fost obţinută de poliţia din Shanghai şi conţinea informaţii sensibile despre un miliard de cetăţeni chinezi, inclusiv numele, adresele, numerele de telefon mobil, numerele naţionale de identitate, vârstele şi locurile de naştere ale acestora, precum şi miliarde de înregistrări ale apelurilor telefonice efectuate către poliţie cu privire la disputele şi infracţiunile civile.

Un eşantion de 750.000 de intrări de date din cei trei indici principali ai bazei de date a fost inclus în postarea vânzătorului.

Vânzătorul a mai susţinut că baza de date nesecurizată a fost operată de Alibaba Cloud, o subsidiară a gigantului chinez de comerţ electronic Alibaba.

”Cred că aceasta ar fi cea mai mare scurgere de informaţii publice de până acum – cu siguranţă în ceea ce priveşte amploarea impactului în China, vorbim despre cea mai mare parte a populaţiei de aici”, a spus Troy Hunt, un director regional al Microsoft, stabilit în Australia.

Nu este clar câte persoane au accesat sau au descărcat baza de date în cele 14 luni sau mai mult în care a fost lăsată disponibilă public online.

Vinny Troia, un cercetător în domeniul securităţii cibernetice şi fondator al companiei de informaţii pe dark web Shadowbyte, a declarat că a descoperit pentru prima dată baza de date ”în jurul lunii ianuarie”, în timp ce căuta baze de date deschise online.

Troia a spus că a descărcat unul dintre principalii indici ai bazei de date, care pare să conţină informaţii referitoare la aproximativ 970 de milioane de cetăţeni chinezi. El a adăugat că este dificil de spus dacă accesul deschis a fost o neglijare din partea proprietarilor bazei de date sau dacă a fost o comandă rapidă intenţionată, destinată să fie distribuită unui număr mic de persoane.

Guvernul chinez şi-a intensificat recent eforturile de îmbunătăţire a protecţiei confidenţialităţii datelor utilizatorilor online.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: