Se mai construiesc hoteluri și restaurante în România? Peste 1.500 de proiecte contabilizate, dar și afaceri de vânzare

hotel intrare

Peste 1500 de proiecte de tip Hotel și Relaxare au fost contabilizate la nivel național în acest an, conform datelor companiei de consultanță IBC Focus, care urmărește șantierele din România. Acestea nu sunt însă toate în construcție, multe fiind în fază de proiect sau autorizare. Grupuri hoteliere își anunță extinderea în România, dar alți proprietari își vând afacerile.

Conform datelor monitorizate cu ajutorul platformei Victa.ro, în 2023 au fost identificate 1513 proiecte de tip Hotel & Relaxare la nivel național. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de peste 8,85 milioane mp.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Constanța, cu un total de 142 proiecte. Următoarele poziții sunt ocupate de Cluj (122 proiecte) și Bihor (113 proiecte).

Harta șantierelor:

 

Nou veniți pe piață

Dezvoltatorii Mulberry Development au anunțat că vor fi reluate lucrările de construcție la hotelul Radisson Blu, din cadrul complexulu ISHO, din Timișoara, oraș Capitală Culturală Europeană în acest an.

Printre companiile hoteliere cu proiecte noi se numără și lanțul Accor, care tocmai a anunțat deschiderea unui nou hotel Mercure în București, în toamna anului 2023, potrivit platformei Horeca.ro. Grupul a semnat un contract de franciză cu compania locală Sab Serv Expres S.R.L. Hotelul va funcționa într-o clădire renovată pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, în apropiere de Piața Unirii și de Centrul Vechi al Capitalei.

Mercure Bucharest Cantemir va avea 40 de camere, restaurant și sală de conferințe, divizibilă în două săli de ședințe individuale. „Bucureștiul rămâne o piață importantă pentru portofoliul nostru. Vedem un mare potențial în crearea, împreună cu partenerii noștri, a unor concepte de top cu potențial disruptiv în segmentul lor”, spune Maria Drăgulin, Director de Dezvoltare Accor pentru România, Bulgaria, Moldova și Republica Cehă.

Hoteluri de vânzare

Pe de altă parte, unii proprietari își scot în continuare pe piață afacerile. Un hotel de 4 stele în Oradea, cu o capacitate de 36 de camere, piscină exterioară, centru SPA și un teren aferent de 4.800 mp într-o zonă rezidențială de top, e listat la prețul de 5,9 milioane de euro. Pentru 6,5 milioane de euro e scos pe piață un hotel 4 stele în Mamaia, cu 86 camere, dispuse pe o suprafață totală de 2.900 mp, cu piscină exterioară, săli de conferință de până la 230 participanți, restaurant și bar propriu, conform unei oferte a unei agenții imobiliare.

Bilanțul anului trecut

Peste 4600 de proiecte de Hoteluri și Relaxare/ Agrement/Sport erau, în diverse stadii de dezvoltare – de la proiect la amenajare – pe parcursul anului trecut, la nivel național, arată datele IBC FOcus. Numărul acestora a fost în creștere față de anul precedent, dar cu mai puțin de 6% în 2022.

Cele mai multe investiții monitorizate sunt de tip unități de cazare: 1527. Pragul de 1000 de proiecte a fost depășit în acest an și de categoria Agrement (sală de sport, club, carting, distracție) – 1065 proiecte. Există și 644 de proiecte în categoria Food& Drinks – adică restaurante, cafenele, cantine.

Din total, 1008 proiecte erau în construcție, (față de 898 anul anterior), dar cele mai multe erau abia în curs de autorizare – 1.587.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Constanta este in top deoarece administratia locala permite constructii de noi hoteluri direct pe plaja cu conditia sa aiba cel putin un cabinet terapeutic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *