Se scot masiv gaze din depozite. Petrom extrage ca să compenseze deficitul de producție cauzat de revizia unor sonde, iar Elcen pentru că nu are contract cu Romgaz

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Azi, 6 octombrie, extracția de gaze din depozite este de 8,7 milioane de metri cubi, mai mare decât injecția în depozite, potrivit datelor interactive Transgaz. Este un lucru neuzual, România fiind încă în cadrul ciclului de injecție, care se termină la 31 octombrie, și, mai ales, pentru că trecem printr-o perioadă în care vremea este caldă iar consumul general de gaze este redus.

Dat fiind faptul că acest lucru este cu totul neobișnuit, mai ales când toată Europa sctochează cât de multe gaze poate, am întrebat în piață care este motivul acestei extracții. Am aflat că Petrom extrage din gazele pe care anterior le-a stocat pentru că are în revizie exploatarea Hurezani, revizia sondelor de aici fiind programată. Pentru că are deficit de producție și pentru a-și onora contractele în derulare, Petrom este astfel nevoită să extragă gaze din depozite. Informația a fost confirmată de companie, care precizează, pentru Economedia, că „e un lucru normal, reviziile erau programate, nu este nicio problemă”.

„Volumele ce se extrag reprezintă nominalizările Utilizatorilor de Rețea. Aceste volume au crescut deoarece s-a redus producția internă a unui producător de gaze naturale datorită unor lucrări de mentenanță programate, lucrări ce vor dura o săptămână, compensarea acestor volume făcându-se cu volume de gaze naturale extrase din depozite”, a răspuns și transportatorul de gaze Transgaz pentru Economedia.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Deficitul de producție se vede și din datele Transgaz, producția fiind azi de doar 20,9 milioane de metri cubi, de unde, uzual, este de peste 24,5 milioane de metri cubi. De altfel, aceasta este și cantitatea imputabilă reviziei de la Hurezani – circa 3,5 milioane metri cubi. Surse Economedia spun însă că Petrom extrage doar 1,5 milioane metri cubi. Totuși, există încă cel puțin 5 milioane de metri cubi care se extrag și care nu sunt de la Petrom.

Conform informațiilor Economedia, Elcen este compania care mai extrage gaze. Adrian Tudora, administrator special al Elcen a confirmat informația pentru Economedia. „Da, extragem gaze din bufferul pe care l-am constituit până acum. E o situație temporară, pentru că încă nu avem contractul pe termen lung cu Romgaz. Precedentul contract s-a terminat la 30 septembrie, probabil că îl vom încheia în câteva zile pe următorul”, a precizat Tudora.

Celălalt mare producător de gaze din România, Romgaz nu a răspuns solicitărilor Economedia dacă scoate gaze și în ce cantitate.

Azi, totalul surselor de gaz este de 35 milioane de metri cubi, din care aproape 21 milioane sunt producție curentă, 5,3 reprezintă importuri, 8,7 extracția din depozite. Se și injectează, concomitent, 8,6 milioane de metri cubi și este exportată către Ungaria o cantitate de 1,3 milioane de metri cubi(în fapt, un tranzit către vecini).

În perspectiva iernii, țara noastră a ajuns deja la 2,7 miliarde metri cubi înmagazinați, adică 88% din capacitatea depozitelor, spune pentru Economedia Ion Sterian, directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport Gaze. „E mai mult cu 40 milioane față de anul trecut, Sper să ajungem la 2,8 miliarde metri cubi de gaze, care este arhisuficient, chiar dacă se oprește importul”, spune oficialul.

Iarna, consumul României este acoperit de producția curentă, Romgaz, Petrom, mai nou, Black Sea Oil & Gas (în Marea Neagră), extracția din depozite și importuri. Nu știm dacă, la iarnă, vom mai importa de la ruși, dat fiind contextual geopolitic. Ceva gaze de import ar putea veni din Azerbaidjan, prin Grecia și Bulgaria.

Capacitatea maximă de producție este de circa 25 de milioane d emetri cubi, extracția poate ajunge până spre 30 de milioane de metri cubi. În scenariul extrem, cu temperaturi mult sub limita de îngheț, consumul poate urca până la 60 de milioane de metri cubi, adică am mai avea nevoie de încă 5 milioane de metri cubi din import.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: