România va avea prețuri competitive la energie electrică pe termen mediu, deoarece depinde de capacitatea proprie de producție, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după şedinţa de Guvern, transmite Agerpres.
O problemă este reprezentată și de faptul că nu avem atâtea interconexiuni cu Vestul, deoarece energie ieftină occidentală nu ajunge mereu la noi, la bulgari și la greci, potrivit ministrului Energiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Cu cât creşte oferta, cu atât preţul ar trebui să scadă. De asemenea, interconexiunile din centrul Europei – Austria, Slovacia nu sunt interconectate în piaţa energiei. Nu există sârmă să treacă graniţa. Austria-Ungaria s-ar putea dubla foarte uşor, nu s-a făcut şi aşa mai departe. Acestea de asemenea vor contribui la reducerea preţurilor. Franţa are un preţ foarte bun, produce foarte mult pe energie nucleară, pe combustibil nuclear”, spune Sebastian Burduja.
O altă cauză pentru care preţurile la energie sunt mari o reprezintă războiul din Ucraina, deoarece din exportator de energie ieftină a devenit importator. În cazul în care se rezolvă conflictul din Ucraina, preţurile vor scădea în toată regiunea, însă pentru România, soluția este creşterea capacităţii de producţie, menționează acesta.
„A devenit importator şi trebuie ca noi, pe anumite intervale orare, să le exportăm, sigur, în condiţii de piaţă. Se pot întâmpla multe, asta răspund şi când sunt întrebat legat de schema de compensare-plafonare. Dacă se rezolvă conflictul din Ucraina, se repornesc anumite grupuri de producţie mari de acolo, cu siguranţă preţurile în toată regiunea noastră vor scădea. Nu avem un glob de cristal. Sigur că orice măsură ajută, chiar dacă e vorba de câteva procente – mai puţine sau mai multe – dar, vă spuneam, pentru ţara noastră remediul este să crească pur şi simplu capacitatea de producţie “, continuă Burduja.
Circa 1.200 MW au fost puși în funcțiune în România, anul trecut, cât ultimii 8 ani la un loc. Dacă anul acesta urcă la 2.500, putem avea o perspectivă a unor prețuri mai bune pe termen scurt , potrivit declarațiilor Ministrului.
„Dacă anul ăsta dublăm la 2.500 MW, dacă o să avem o parte din Mintia, 1.050 MW, dacă o să avem Iernutul, încă 430 MW, celelalte parcuri solare şi eoliene în lucru, eu cred că vom avea, chiar pe termen relativ scurt, perspectiva unor preţuri mult mai bune şi, deci, o industrie mai competitivă”, declară Sebastian Burduja.