Secretar de stat în Ministerul Energiei: Au fost aprobate scheme de aproximativ 2 miliarde de euro pentru realizarea unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile

energie verde incalzire globala bec

În comitetul de investiţii au fost aprobate scheme de aproximativ 2 miliarde de euro pentru realizarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile, a anunţat, joi, Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

“Pot menţiona că, la acest moment, în comitetul de investiţii au fost aprobate scheme de aproximativ 2 miliarde de euro pentru realizarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile, care vor fi împărţite în patru mari segmente, în proporţii egale. Va fi este o schemă pentru autorităţile publice de aproximativ 500 de milioane de euro, o schemă pentru persoane juridice, consumatori-prosumatori de aproximativ 500 de milioane de euro, o schemă pentru producători independenţi de 500 de milioane de euro şi o schemă pentru prosumatori care activează în domeniul agricol, ce va fi derulată împreună cu Ministerul Agriculturii, de 500 de milioane de euro. Totodată, trebuie să menţionez că prin Fondul de modernizare este ajutat şi planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, ceea ce presupune în domeniu solar, realizarea unor capacităţi de minimum 730 de megawaţi”, a spus Dan Drăgan, la ediţia a II-a a Solar Energy Bucharest Summit.

El a făcut referire la contractele pentru diferenţă şi a menţionat că a avut loc prima dezbatere publică cu ceva timp în urmă şi în maximum două luni de zile urmează ca instituţia să pună în dezbatere publică forma finală a legislaţiei primare şi a mecanismului pentru contractele de diferenţă.

“Prin aceste contracte pentru diferenţă ne-am asumat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă o primă licitaţie la sfârşitul anului acesta, iar următoarea în anul 2024. Prin primele două licitaţii ne dorim realizarea unor capacităţi minime de aproximativ doi gigawaţi în prima licitaţie şi trei gigawaţi spre patru gigawaţi, în funcţie de apetitul pieţei, pentru aceste contracte prin acest mecanism pentru contracte pentru diferenţă. De unde finanţarea pentru acestea? Prima finanţare pentru casa de compensaţie se va face prin Fondul de Modernizare şi pot să vă anunţ că deja am prenotificat la Comisia Europeană intenţia noastră pentru această schemă de contracte prin diferenţă şi mecanismul lor de de finanţare în prima fază”, a mai spus Dan Drăgan.

sursa foto: Pexels/ Singkham

Comentarii

  1. Energie verde nesustenebila ,ce rost are ca doar este complementara nu este capabila sa intretina 100% un sistem energetic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *