Secretar de stat în Ministerul Mediului: România este cel mai mare finanţator din UE în ceea ce priveşte încurajarea achiziţiei de maşini electrice şi hibrid

masini electrice statie incarcare Sursa Foto: Pexels

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor, Pădurilor, Bogdan Balanişcu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că România este cel mai mare finanţator din UE în ceea ce priveşte încurajarea achiziţiei de maşini electrice şi hibrid, citat de Agerpres.

„În momentul de faţă, România este statul european care oferă cea mai mare finanţare în ceea ce priveşte încurajarea achiziţiei de maşini electrice sau maşini hibrid. Această finanţare poate să ajungă până la 54.000 de lei. Discutăm de peste 10.000 de euro pe care un cetăţean român poate să îi primească pentru achiziţia unei maşini electrice. Aceasta este o măsură pentru a scoate din uz rablele de pe străzi”, a declarat secretarul de stat Bogdan Balanişcu.

Acesta a declarat că ministerul pe care îl reprezintă vrea să scoată din uz 250.000 de vehicule vechi.

„Avem un target asumat de 250.000 de rable. Le scoatem din uz, le scoatem de pe străzi, oprim poluarea pe care aceştia o creează prin folosirea lor şi înlocuim aceste maşini cu altele mai puţin sau deloc poluante atunci când sunt în folosinţă”, a declarat reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la începutul lunii septembrie, aproximativ 8.000 de vehicule cu zero emisii de CO2 au fost înmatriculate în România în primul semestru din 2023.

„În primul semestru al anului 2023, în România, au fost înmatriculate 7.811 vehicule cu zero emisii de CO2. La nivel naţional, angajaţii Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI) au eliberat în acest interval 4.884 de plăcuţe de înmatriculare cu numere verzi. De la introducerea în circulaţie a numerelor verzi, respectiv din anul 2022, până în prezent au fost emise peste 11.000 de astfel de plăcuţe de înmatriculare”, a informat MAI.

Numărul înmatriculărilor autovehiculelor cu zero emisii a rămas constant în primul semestru al anului 2023 faţă de ultimul semestru al anului 2022, când au fost înmatriculate 7.873 de vehicule. La momentul verii acestui an, în România erau înmatriculate peste 33.000 de vehicule electrice şi aproximativ 154.000 de vehicule hibrid.

Potrivit MAI, numerele verzi pentru acest tip de autovehicule au fost introduse în ţara noastră începând cu luna iunie 2022 şi au drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, dar şi stabilirea unor politici de transport pentru protejarea mediului înconjurător.

Sursa Foto: Pexels

Comentarii

  1. Cine își permite o mașină electrică ? Numai cei foarte bogați. Și le dăm subvenție !
    Câtă ticăloșie ! Astfel de subvenții trebuie eliminate imediat , la fel la fotovoltaice.
    Sute de milioane de lei , luate de la toți , ca să dăm la bogați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *