Secretar de stat la Finanțe: Incertitudinea fiscală este relativ redusă anul viitor, planul fiscal a fost avizat de Comisia Europeană / Cum se va realiza efectiv consolidarea fiscală, o incertitudine

bani Sursa foto: pexels.com

Incertitudinea fiscală este relativ redusă anul viitor, având în vedere faptul că planul fiscal pe termen mediu a fost avizat de către Comisia Europeană, dar mai rămâne o incertitudine privind modul în care se va realiza efectiv consolidarea fiscală, a afirmat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Marius Andrieş, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

“În anul 2024 incertitudinea fiscală a fost redusă, în sensul că de la începutul anului am spus că nu vom opera modificări legislative în domeniul fiscal, în sensul introducerii sau majorării (de taxe – n.r.) şi acest lucru s-a întâmplat. Pe parcursul acestui an, Ministerul Finanţelor a realizat doar ajustări, în special pe partea aplicării cadrului legislativ, acolo unde au fost elemente, să spunem, de incertitudine în aplicare, am intervenit. Aferent anului 2025 şi aici cred că incertitudinea este relativ redusă, având în vedere faptul că planul fiscal pe termen mediu a fost avizat de către Comisia Europeană şi cuprinde într-o oarecare măsură obiectivele principale pe următorii 7 ani, care sunt, să spun aşa, nişte ţinte asumate de Guvernul României şi care, într-un fel sau altul, reduc incertitudinea. Bineînţeles că mai rămâne o incertitudine privind modul în care se va realiza efectiv consolidarea fiscală, dacă veniturile fiscale trebuie trebuie să înregistreze o creştere conform planului de 1,1%, cum se va realiza acest lucru, şi se va stabili de către noul Guvern la finalul acestui an sau începutul anului viitor”, a spus Alin Marius Andrieş, la Profit Financial.forum, potrivit Agerpres.

Din perspectiva finanţării, el a amintit că Ministerul de Finanţe a asigurat finanţarea atât pe de pe piaţa externă, cât şi de pe piaţa internă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“De asemenea, piaţa internă a reprezentat, să spunem, o piaţă foarte importantă din punctul nostru de vedere, atât prin programele Fidelis, cât şi prin Tezaur, am împrumutat undeva peste 26 de miliarde de lei şi aş vrea să fac un anunţ. În luna decembrie vom realiza a şasea emisiune Fidelis aferentă anului 2024. Acum finalizăm tot cadrul în discuţiile cu sindicatul de intermediere şi vom propune, o să vedeţi, o mai mare diversitate, atât din perspectiva scadenţelor, cât şi din perspectiva (monedei – n.r.) atât în euro, cât şi în lei”, a precizat Andrieş.

Referitor la costul de finanţare, reprezentantul Ministerului Finanţelor a afirmat că acesta depinde de lichiditate, de perspective şi de ratingul de ţară.

“Pe parcursul anului 2024 am înregistrat atât creşteri, cât şi reduceri ale ratelor de dobândă la care ne-am împrumutat, în funcţie de contextul de piaţă. Ce am putut observa în ultima săptămână este o uşoară creştere generată de incertitudine şi de perspective, dar creşterea de luni – marţi s-a temperat şi acum s-a mai redus, s-a înregistrat atât la euro cât şi la lei. Noi, să spunem aşa, anticipăm că în perioada următoare incertitudinea politică va determina fluctuaţii şi din perspectiva Trezoreriei. Noi privim în viitor, de aceea pregătim planul de finanţare pentru 2025. Într-adevăr, conform planului de consolidare fiscală, deficitul aferent anului 2025 va fi de aproximativ 7%, ceea ce înseamnă necesar de finanţare ridicat, mai mult, cumulat cu tot ce înseamnă refinanţarea emisiunilor scadente. Suntem jucători pe o piaţă, în sensul că dumneavoastră ştiţi foarte bine că Ministerul Finanţelor mai are o calitate, de acţionari principal la două bănci importante în sistemul bancar de România şi în discuţiile avute cu conducere executivă acestor bănci, din perspectiva acţionariatului cunoaştem foarte bine condiţiile de piaţă. Am avut pe parcursul acestui an, dar şi în ultimii ani, o relaţie foarte bună cu sistemul bancar şi le mulţumim pentru această colaborare, în sensul că prin emisiunile de obligaţiuni am creat lichiditate şi mai ales la Bursa de Valori”, a declarat Alin Marius Andrieş.

Întrebat cum se va realiza finanţarea deficitului pe finalul acestui an, el a menţionat că MF va accesa două credite de la Banca Mondială Acestea au fost aprobate, iar legile au fost semnate în urmă cu două zile. De asemenea, vor fi utilizate toate instrumentele, dar nu vor fi accesate pieţele externe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: