Sectorul imobiliar comercial s-ar putea confrunta cu dificultăți ani de zile (BCE)

G4Media nov. 21, 2023 2 comentarii
banca centrala europeana, bce

Sectorul proprietăților comerciale din zona euro ar putea avea probleme timp de ani de zile, punând în pericol portofoliile de credite ale băncilor, fondurilor de investiții și asigurătorilor, a declarat marți Banca Centrală Europeană (BCE), citată de agenția Reuters.

Încetinirea economică și ratele ridicate ale dobânzilor au dus la scăderea prețurilor proprietăților în 2022, reducând profitabilitatea companiilor imobiliare și punând chiar sub semnul întrebării modelul de afaceri al pieței proprietăților comerciale.

Sectorul nu este suficient de mare pentru a crea un risc sistemic, dar ar putea amplifica șocurile din sistemul financiar și ar putea avea un impact semnificativ asupra instituțiilor financiare nebancare – entități care variază de la fonduri de investiții la companii de asigurări.

“Portofoliile de credite imobiliare comerciale ale băncilor sunt limitate, ceea ce sugerează că este puțin probabil ca acestea să fie singure responsabile de o criză sistemică. Cu toate acestea, ele ar putea amplifica tensiunile care apar în urma unui eveniment mai amplu pe piață”, a precizat BCE într-un articol publicat în Financial Stability Review.

Creditele ipotecare rezidențiale reprezintă aproximativ 30% din portofoliile de credite ale băncilor, comparativ cu aproximativ 10% pentru proprietățile comerciale.

Presiunea asupra sectorului “ar duce, de asemenea, la pierderi semnificative în alte părți ale sistemului financiar cu expunere ridicată la proprietăți imobiliare comerciale, cum ar fi fondurile de investiții și asigurătorii”, a adăugat BCE.

Tranzacțiile imobiliare comerciale au scăzut cu 47% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Prin urmare, este dificil de înțeles cât de mult au scăzut prețurile, dar cele mai mari grupuri listate la bursă se tranzacționează cu un discount de peste 30% față de valoarea netă a activelor, cel mai mare discount din 2008 încoace, a precizat BCE.

Banca centrală a adăugat că, potrivit unei analize a unui eșantion de credite bancare acordate companiilor imobiliare, ponderea companiilor cu pierderi în împrumuturile acordate sectorului s-ar putea dubla, ajungând la 26%.

Această pondere ar putea crește la 30% dacă condițiile financiare rămân restrictive timp de doi ani, așa cum se așteaptă piețele, și dacă toate împrumuturile care ajung la scadență sunt refinanțate.

“Acest portofoliu de împrumuturi prezintă vulnerabilități semnificative, în special într-un scenariu de costuri de finanțare mai mari și profitabilitate redusă timp de mai mulți ani”, a precizat BCE.

“Modelele economice bazate pe niveluri de profitabilitate anterioare pandemiei și pe ipoteza unor rate scăzute ale dobânzilor pe termen lung ar putea deveni nesustenabile pe termen mediu”.

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

Comentarii

  1. On-topic : Transparenta este Deparazitarul cel mai eficient.

    Ar trebui sa-i forteze sa joace doar cu cartile pe fata si s-ar steriliza toata Industria Finantelor(Casino cu munca si viitorul tuturor celorlalti).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *