Securitatea alimentară mondială nu e amenințată de niciun șoc major, în ciuda războiului din Ucraina și a căldurii extreme, potrivit OCDE

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Blocarea parțială de către Rusia a exporturilor de cereale din Ucraina, precum și fenomenele meteorologice extreme au alimentat temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, însă lucrurile ar putea să nu fie atât de grave pe cât par, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), arată o analiză Euronews.

Perspectivele privind exporturile mondiale de cereale au trebuit să fie modificate după ce principalul exportator Ucraina a început din nou să se confrunte cu amenințarea militară rusă asupra transporturilor sale pe Marea Neagră. Situația a fost agravată de căldura extremă care a decimat producția celor mai mari exportatori mondiali din Asia, iar India a anunțat o interdicție parțială a exporturilor sale de orez.

Această furtună perfectă de diminuare a rezervelor de cereale și de valuri de căldură a inflamat temerile că securitatea alimentară globală ar putea fi într-o situație disperată. Dar sunt aceste îngrijorări întemeiate?

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De ce invazia Rusiei în Ucraina a fost atât de periculoasă pentru aprovizionarea cu alimente?

De când Moscova s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în iulie 2023, nu a existat nicio garanție de trecere sigură pentru zeci de milioane de tone de produse din Ucraina.

Rusia a blocat porturile din Marea Neagră ale țării, iar navele care transportă cereale se află sub amenințarea constantă a atacului forțelor sale.

Turcia și ONU poartă în prezent discuții cu Moscova pentru a restabili acordul, care ar permite trecerea liberă a navelor ucrainene de cereale. Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a turnat apă rece asupra oricărui sens al acestui lucru după discuțiile cu omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan de luni, cerând mai întâi ca Occidentul să faciliteze exporturile agricole rusești.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt doi dintre principalii producători agricoli din lume și furnizori importanți de cereale precum grâul, porumbul și oleaginoase precum rapița și semințele de floarea-soarelui, de care multe dintre acestea se bazează națiunile africane în curs de dezvoltare.

Potrivit ONU, în perioada în care Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost în vigoare, țările cu venituri mici și mijlocii au primit împreună 57% din cerealele care au părăsit aceste porturi.

Programul Alimentar Mondial, care oferă asistență alimentară în întreaga lume, a obținut jumătate din aprovizionarea cu grâu din exportul ucrainean anul trecut și peste trei sferturi anul acesta, care a fost trimis în țări cu securitate alimentară scăzută, precum Somalia, Sudan și Yemen.

Alte țări africane importă, de asemenea, o mare parte din cerealele lor prin regiunea Mării Negre.

Banca Africană de Dezvoltare (ADB) estimează că 15 din cele 54 de națiuni africane cumpără mai mult de jumătate din grâul lor din Ucraina sau Rusia.

Multe dintre aceste țări se confruntă cu o inflație ridicată și cu dificultăți din ce în ce mai mari în a-și hrăni populația, iar întărirea dolarului, o reacție la geopolitica tensionată și incertă, a agravat și mai mult problema.

“Unele dintre aceste țări au fost victimele unui triplu șoc”, a declarat Marion Jansen, director pentru comerț și agricultură în cadrul OCDE. “Inițial, prețul în dolari al cerealelor a crescut. În plus, dolarul a devenit mai scump. Și, în plus, aceste țări au suferit șocuri în lanțul de aprovizionare în domeniul logistic.”

Căldura extremă își pune amprenta asupra culturilor din Asia
Nu doar războiul amenință securitatea alimentară globală, ci și vremea. Atât rezervele de orez, cât și cele de grâu se confruntă acum cu penurii alarmante.

Producția de cereale din China a avut de suferit semnificativ din cauza căldurii extreme, în principal din cauza intensificării fenomenului El Niño. Fenomenul climatic, care declanșează modificări ale temperaturii și precipitațiilor, a avut un impact asupra producției de cereale din întreaga Asie.

Previziunile privind precipitații mai slabe în septembrie amenință să perturbe și mai mult aprovizionarea.

“Încă așteptăm să apară cifrele oficiale ale acestora [producția de cereale în China, n.r.], dar sunt lucruri care pot avea impact asupra piețelor”, a explicat Jansen.

Între timp, India, care reprezintă 40% din exporturile mondiale de orez, a anunțat o interdicție de export pentru orezul alb non-basmati și pentru orezul sfărâmicios, pentru a limita prețurile ridicate din interiorul țării, reducând practic la jumătate exporturile de orez indian.

Lipsa de precipitații a afectat și producția de grâu din Australia.

“Producția de grâu va fi cu trei milioane de tone (metrice) mai mică decât estimarea noastră inițială de 33 de milioane de tone”, a declarat pentru Reuters Ole Houe, director de servicii de consultanță la firma de brokeraj agricol IKON Commodities. “Dacă uscăciunea continuă în septembrie, ne așteptăm la o recoltă și mai mică”.

Câte produse lipsesc de pe piața alimentară?

Cu exporturile de cereale blocate în Ucraina și cu căldura care face ravagii în producția agricolă din Asia, poate vă întrebați cât de mult lipsește.

În iulie, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU prevăzuse o producție record: 2,819 milioane de tone în 2023, cu 1,1% mai mare decât în anul precedent.

De atunci, cele mai recente date din previziunile din august ale Consiliului Internațional al Cerealelor au sugerat o producție mai mică, dar și o producție globală puternică, cu puțin sub 2.230 de milioane de tone de produse la nivel mondial.

Raportul notează, de asemenea, riscurile tot mai mari care decurg din incertitudinile legate de aprovizionarea globală.

Consiliul nu exclude o revenire a prețurilor la cereale și semințe oleaginoase din cauza situației din Ucraina. FMI a estimat anterior o creștere de 10-15% a prețurilor la cereale dacă Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră nu va fi restabilită.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca evenimentele recente să provoace o schimbare seismică în industria alimentară mondială, potrivit OCDE.

“Acum asistăm la o ușoară ajustare în scădere din cauza condițiilor meteorologice din locuri precum Canada, Europa și, de asemenea, China”, a spus Jansen. “Până acum nu avem impresia că ne așteptăm la șocuri mari în ceea ce privește noi creșteri mari de prețuri”.

“Producția s-a ajustat, lanțurile logistice s-au ajustat și acest lucru va continua să se întâmple”, a explicat ea. “Ceea ce este foarte important în astfel de situații este ca țările să își păstreze calmul și să nu contribuie la nervozitatea de pe piață, de exemplu, prin introducerea de noi restricții la export, deoarece acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor”, a adăugat Jansen.

Restabilirea exporturilor ucrainene la potențialul lor maxim rămâne crucială, mai ales având în vedere că țara prevede un randament al cerealelor mai bun decât se aștepta, alături de Kazahstan. Însă, în condițiile în care discuțiile dintre Moscova și Occident sunt în impas, viitorul acordului privind cerealele rămâne incert.Cu toate acestea, producția globală poate fi susținută de producția de grâu de iarnă din cele două Americi. Statele Unite au o șansă bună de a beneficia de precipitații peste medie în statele sudice din noiembrie până în februarie: un produs secundar pozitiv al fenomenului El Niño.Vremea din America de Sud se așteaptă, de asemenea, să fie favorabilă culturilor de soia și porumb, care vor fi recoltate la începutul anului 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: