Securitatea cibernetică: Care sunt cele mai vulnerabile țări din Europa?

inteligenta artificiala, AI, IA, tehnologie, tech, viitor, electronic, cyber, securitate cibernetica Sursa foto: TEK IMAGE / Sciencephoto / Profimedia

Numărul vulnerabilităților cloud la nivel mondial – adică potențiale puncte slabe în sisteme – a crescut de peste două ori în doar patru ani, de la 1.700 la 3.900, potrivit unei cercetări realizate de IBM X-Force, transmite Euronews.

Analiza a fost realizată între 2019 și 2023 prin urmărirea diferitelor platforme și servicii cloud la nivel mondial și nu doar a celor IBM.

Punctul slab al securității cibernetice din Europa par să fie Balcanii, conform unei noi cercetări.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un clasament întocmit recent de compania de securitate cloud Kloudle a numit Bosnia și Herțegovina, Serbia și Albania drept cele mai vulnerabile națiuni de pe continent la breșe de securitate cloud.

Cu un scor de risc de 71%, cea mai vulnerabilă dintre toate este Bosnia și Herțegovina. Aceasta s-a confruntat cu aproape nouă milioane de breșe în cloud în ultimele două decenii și este cea mai expusă țară comparativ cu dimensiunea sa. De asemenea, are cel mai mic scor de pregătire în materie de securitate cibernetică.

Bosnia este urmată de Serbia și Albania, care au un scor de risc general de 69% și, respectiv, 67%. Cu toate acestea, Serbia și Albania au ambele niveluri de pregătire mult mai ridicate.

Regatul Unit s-a clasat pe locul patru în ceea ce privește riscurile globale, datorită numărului mare de încălcări ale cloud-ului estimate în ultimele două decenii – peste un miliard.

Italia este cealaltă mare economie europeană printre țările cele mai expuse la riscuri, cu aproape 800 de milioane de breșe estimate.

Italia poate conta totuși pe un nivel ridicat de pregătire, pentru care a obținut un scor de 88 din 100.

„Vulnerabilitățile expuse în țări precum Bosnia și Herțegovina și Serbia evidențiază lacunele critice în infrastructura de securitate cibernetică care necesită atenție imediată”, spune Akash Mahajan, CEO și fondator Kloudle.

„Trebuie să acordăm prioritate educației privind securitatea cibernetică și să implementăm măsuri solide de protecție a datelor, pe măsură ce continuăm să ne bazăm tot mai mult pe tehnologiile cloud. Acestea includ audituri regulate de securitate, programe de formare a angajaților și adoptarea de tehnologii avansate de criptare.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.