Șefa BCE Christine Lagarde: Trebuie să menținem ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu, a afirmat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creştere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare.

„Încă trebuie să avem rate sustenabil de ridicate ale dobânzilor, este o perioadă în care trebuie să ne punem centurile, să urmărim obiectivul pe care ni l-am propus şi să-l realizăm”, a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune TVE.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Lagarde, care nu a dat amănunte privind potenţialele majorări ale dobânzile, a afirmat: „Obiectivul nostru este simplu şi evident: stabilitatea preţurilor. Şi trebuie să fim fermi în realizarea acestui obiectiv”.

La reuniunea din iunie, pieţele se aşteaptă la o nouă creştere de 25 puncte de bază şi posibil încă una până la finalul verii, după care ar putea urma reducerea dobânzilor din 2024.

„Ne îndreptăm spre decizii mult mai delicate, dar vom fi curajoşi şi vom lua deciziile necesare pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%. Şi vom face asta, nu am nicio îndoială”, a dat asigurări Lagarde.

BCE îşi va îndeplini obiectivul chiar dacă zona euro este într-un moment „critic” – inflaţia scade, înăsprirea politicii monetare începe să aibă impact, iar băncile limitează creditarea, a adăugat şeful BCE.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *