Șefa FMI se așteaptă să mențină prognoza de creștere economică pentru 2023 la aproximativ 2,7%, la un nivel constant

Kristalina Georgieva FMI Sursa foto: FMI

Nu este probabil ca Fondul Monetar Internațional să își revizuiască în scădere prognoza privind o creștere economică de 2,7% în 2023, a declarat joi șefa FMI, Kristalina Georgieva, menționând că o temută creștere a prețului petrolului nu s-a materializat, iar piețele muncii au rămas puternice, scrie Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că 2023 va fi un alt „an dificil” pentru economia globală, iar inflația a rămas încăpățânată, dar nu se așteaptă la un alt an de retrogradări succesive precum cele de anul trecut, cu excepția unor evoluții neașteptate.

În octombrie, FMI a estimat că în 2023 creșterea globală va încetini la 2,7%, după ce a scăzut de la 6,0% în 2021 la 3,2% în 2022. Anterior, acesta prognozase o creștere de 2,9% pentru 2023, dar Georgieva a declarat că nu se așteaptă la noi reduceri ale perspectivelor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Creșterea continuă să încetinească în 2023″, a declarat ea reporterilor la sediul FMI din Washington. „Partea mai pozitivă a tabloului este în ceea ce privește reziliența piețelor forței de muncă. Atâta timp cât oamenii sunt angajați, chiar dacă prețurile sunt ridicate, oamenii cheltuiesc… și asta a ajutat performanța”.

Ea a adăugat că FMI nu se așteaptă la retrogradări majore, deși numărul final nu a fost stabilit. „Aceasta este vestea bună”.

Georgieva a declarat că FMI se așteaptă ca încetinirea creșterii globale să „atingă punctul minim” și „să se întoarcă spre sfârșitul anului ’23 și în ’24”.

Georgieva a spus că există multe speranțe că China – care a contribuit anterior cu aproximativ 35% până la 40% din creșterea globală, dar care a avut rezultate “dezamăgitoare” anul trecut – va contribui din nou la alimentarea creșterii globale, probabil de la jumătatea anului 2023. Dar acest lucru depinde de faptul că Beijingul nu își va schimba cursul și nu își va respecta planurile de a inversa politicile sale de zero-COVID, a spus ea.

„Ceea ce este cel mai important este ca China să își mențină cursul și să nu dea înapoi de la acest lucru”, a spus Georgieva, numind evoluțiile din China „foarte probabil cel mai important factor pentru creșterea globală”.

Ea a spus că Statele Unite – cea mai mare economie din lume – va cunoaște probabil o aterizare lină și va suferi doar o recesiune ușoară, dacă va intra într-o recesiune tehnică.

Dar șefa FMI a spus că persistă o mare incertitudine, citând riscul unui eveniment climatic semnificativ, un atac cibernetic major sau pericolul unei escaladări a războiului Rusiei în Ucraina, de exemplu prin utilizarea armelor nucleare.

„Suntem acum într-o lume mai predispusă la șocuri și trebuie să fim deschiși la faptul că ar putea exista o turnură de risc la care nici măcar nu ne gândim”, a spus ea. „Acesta este scopul ultimilor ani. Imposibilul s-a întâmplat de două ori”.

Dar inflația a rămas „încăpățânată”, iar băncile centrale ar trebui să continue să facă presiuni pentru stabilitatea prețurilor, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: