Șefa OMV, Christina Verchere: Proiectul Neptun Deep avansează conform planului, primele livrări de gaze fiind așteptate în 2027 / „Au fost introduse o serie de măsuri fiscale și de reglementare care se reflectă în rezultatele companiei”

Neptun Deep Sursa foto: Oil&Gas Journal

Proiectul Neptun Deep pentru extracția gazelor din Marea Neagră „avansează conform planului”, primele livrări de gaze fiind așteptate în 2027, a declarat într-un interviu pentru SeeNews directorul general Christina Verchere. Ea a precizat că în România „au fost introduse o serie de măsuri fiscale și de reglementare care se reflectă în rezultatele companiei”.

Principalul grup românesc de petrol și gaze OMV Petrom va continua să deruleze investiții în conformitate cu obiectivele sale strategice, în ciuda așteptărilor că volatilitatea pe piețele de mărfuri va persista, a declarat Christina Verchere.

„Vom continua să investim și în anii următori, pe baza direcțiilor strategice, pentru a furniza energie într-un mod sustenabil”, a declarat Verchere într-un interviu recent acordat SeeNews.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În primele nouă luni ale anului 2023, compania și-a văzut profitul net scăzând cu 72% pe an, la 2,548 miliarde de lei, din cauza prețurilor internaționale semnificativ mai mici la energie și a deteriorării cererii de gaze, pe fondul condițiilor de piață fără precedent de anul trecut.
În concluzie, am avut o performanță operațională bună, care a contrabalansat scăderea semnificativă a prețurilor și noile taxe plătite la bugetul de stat”, a comentat Verchere.

„Pentru perioada următoare, ne așteptăm ca volatilitatea prețurilor materiilor prime să persiste, mai ales având în vedere incertitudinile geopolitice”, a adăugat ea.

„[…] în România au fost introduse o serie de măsuri fiscale și de reglementare, care se reflectă în rezultatele companiei”, a mai spus Verchere. În scăderea rezultatului net s-a reflectat și plata de către OMV Petrom a unei contribuții de solidaritate de 2,355 miliarde de lei pentru profituri excepționale din țițeiul rafinat procesat pentru anii 2022 și 2023.

Neptun Deep, pe drumul cel bun pentru livrări de gaze în 2027

OMV Petrom a atribuit 80% din acordurile de execuție pentru proiectul său offshore Neptun Deep din Marea Neagră și este pe cale să înceapă forajul în siguranță în 2025, primele livrări de gaze fiind așteptate în 2027, potrivit Verchere.

„Proiectul Neptun Deep avansează conform planului, iar acest lucru este foarte important pentru noi toți din perspectiva accesului la gaze naturale, dar și din punct de vedere economic […] Recent am asigurat platforma de foraj și serviciile integrate de foraj, prin contracte semnate cu Transocean, respectiv Haliburton Energy Services România și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe, în valoare cumulată de aproape 0,5 miliarde de euro”, a spus Verchere.

După ce a primit aprobarea autorităților de reglementare în luna august, dezvoltarea proiectului de gaze Neptun Deep a demarat în baza unui contract de 1,6 miliarde de euro cu compania multinațională italiană de servicii petroliere Saipem și unitatea sa din România. Saipem urmează să asigure dezvoltarea principalelor instalații offshore, executând lucrări de inginerie, achiziții și construcții.

Împreună cu producătorul de gaze naturale Romgaz, OMV Petrom a alocat 4 miliarde de euro pentru etapa de dezvoltare a Neptun Deep, care se estimează că va genera 100 de miliarde de cm de gaze naturale, a precizat Verchere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: