Unii directori încearcă să încurajeze plecările voluntare prin politicile lor de revenire la birou. Inclusiv în România se întâmplă acest lucru. Angajați ai Atos au acuzat recent compania de concedieri mascate, prin modificarea condițiilor de muncă remote. Totuși, companiile ar putea risca să piardă talente valoroase în acest proces, scrie Inc.com.
Pentru a încerca să-i determine pe lucrători să demisioneze, unii directori îi aduc înapoi la birou.
Un sfert dintre vicepreședinți și directori C-suite folosesc această tactică, potrivit unui nou sondaj realizat de BambooHR, compania de software pentru resurse umane. Optsprezece la sută dintre profesioniștii în resurse umane chestionați speră, în mod similar, că această mișcare va duce la o mai mare fluctuație a personalului.
Această abordare are potențialul de a avea succes: Douăzeci și opt la sută dintre angajați au declarat că „ar lua în considerare posibilitatea de a demisiona dacă politicile de return to office (RTO – întoarcere la birou) ar avea loc în compania lor”, potrivit raportului.
Dar nu pare să aibă efect deocamdată: Treizeci și șapte la sută dintre „manageri, directori și executivi” spun că ei cred că firma lor a făcut concedieri anul trecut „pentru că mai puțini angajați decât se așteptau au demisionat în timpul RTO”.
În plus, oamenii pe care îi pierd directorii cu această tactică ar putea fi costisitori: Patruzeci și cinci la sută dintre angajații din organizațiile care au instituit mandate RTO spun că, drept rezultat, compania a pierdut talente „care erau foarte apreciate și care doreau să fie păstrate”.