Directorii executivi ai unor mari companii europene, inclusiv Airbus și BNP Paribas, au cerut Bruxelles-ului să oprească legea istorică privind inteligența artificială, în contextul în care UE ia în considerare atenuarea unor elemente ale legislației, care urmează să intre în vigoare în luna august, potrivit Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Într-o scrisoare deschisă, văzută de Financial Times, șefii a 44 de companii importante de pe continent i-au cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să introducă o pauză de doi ani, avertizând că reglementările neclare și care se suprapun pun în pericol competitivitatea blocului în cursa globală a inteligenței artificiale.
Scrisoarea afirma că regulile complexe ale UE pun „în pericol ambițiile Europei în domeniul inteligenței artificiale, deoarece compromit nu doar dezvoltarea campionilor europeni, ci și capacitatea tuturor industriilor de a implementa IA la scara impusă de competiția globală.” Printre semnatarii scrisorii se numără și directorii retailerului francez Carrefour și ai grupului olandez de servicii medicale Philips.
UE s-a confruntat cu o presiune intensă din partea guvernului SUA și a marilor companii din domeniul tehnologiei, precum și din partea grupurilor europene, în privința Legii privind IA, considerată cel mai strict regim din lume de reglementare a dezvoltării acestei tehnologii aflate într-o evoluție rapidă.
Cel mai recent efort de lobby survine în contextul în care Bruxelles-ul a avut miercuri o întâlnire decisivă cu mari companii tehnologice americane pentru a discuta o nouă variantă atenuată a reglementărilor.
Dezbaterile actuale vizează redactarea unui „cod de conduită”, care va oferi îndrumări companiilor din domeniul IA cu privire la modul de aplicare a legii pentru modelele de IA puternice precum Gemini de la Google, Llama de la Meta și GPT-4 de la OpenAI. Bruxelles-ul a amânat deja publicarea codului, care era programată pentru luna mai, și este de așteptat acum să relaxeze regulile.
Henna Virkkunen, șefa în domeniul tehnologiei din cadrul UE, a declarat luni că Bruxelles-ul finalizează codul de conduită înainte de termenul limită din august. „Vom publica codul de conduită înainte de acea dată pentru a sprijini industria noastră și IMM-urile în conformarea cu Legea privind IA.”
Oficiali din cadrul Comisiei Europene și din diferite țări europene au discutat în privat despre simplificarea calendarului complicat al Legii privind IA. Deși legislația a intrat în vigoare în august anul trecut, multe dintre prevederile sale vor intra în efect abia în anii următori.
„Aceasta este un exemplu clasic de reglementare excesivă, care nu ține cont de cel mai important aspect pentru industrie – securitatea juridică”, a declarat Patrick Van Eecke, copreședinte al practicii globale privind securitatea cibernetică, datele și confidențialitatea de la firma de avocatură Cooley.
Scrisoarea directorilor executivi, organizată de Inițiativa Campionilor IA din UE, un organism care reprezintă 110 companii de pe continent din diverse industrii, a afirmat că o amânare ar transmite „inovatorilor și investitorilor din întreaga lume un semnal puternic că Europa ia în serios agenda de simplificare și competitivitate.”
Antreprenorii europeni din domeniul tehnologiei și capitaliștii de risc care îi susțin au criticat, de asemenea, Legea privind IA. O altă scrisoare comună, semnată în această săptămână de peste 30 de fondatori de start-up-uri și investitori din domeniul IA din Europa, a numit legislația „o bombă cu ceas grăbită”.
Fondatorii de start-up-uri sunt în special îngrijorați de lipsa de claritate în ceea ce privește modul în care vor fi reglementate modelele de IA cu scop general, temându-se de un mozaic de reguli diferite în diverse state membre, care vor fi mai ușor de navigat pentru companiile mari americane din domeniul tehnologiei decât pentru afacerile locale mai mici.
O gamă largă de afaceri europene și-au exprimat temerile că Legea privind IA va impune companiilor care utilizează sau integrează modele lingvistice mari în propriile sisteme IT aceleași cerințe de reglementare ca și companiilor mari de tehnologie, în domenii controversate precum răspunderea pentru drepturile de autor.
Unele companii se tem că incertitudinea privind modul în care regulile vor fi aplicate de către statele membre ar putea descuraja companiile să implementeze sisteme de IA, punându-le astfel într-un dezavantaj față de rivalii din SUA sau China.
„Sunt pe deplin angajată față de obiectivele principale ale Legii privind IA, care includ stabilirea unor reguli armonizate, bazate pe risc, în întreaga UE și asigurarea siguranței sistemelor de IA pe piața europeană”, spune Comisia Europeană.
Totuși, a adăugat că blocul lucrează la o viitoare simplificare a regulilor sale digitale, astfel încât „toate opțiunile rămân deschise pentru analiză în acest moment.”