Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, a afirmat că în comparatorul de preţuri pentru energia electrică este şi o ofertă de peste cinci lei pe kWh în condiţiile în care cea mai bună ofertă din piaţă este în jur de un leu. El le recomandă celor care fac astfel de oferte să vină să-şi depună licenţele de furnizare la Autoritatea de Reglementare, transmite news.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Vreau să vă spun că în comparatorul de preţuri în continuare avem publicate oferte care sunt, din punctul meu de vedere, nejustificate de mari. Fără să dau iarăşi exemple de furnizori şi să-i nominalizez, în comparatorul de preţuri există o ofertă pe care un furnizor a publicat-o de peste 5 lei pe kWh, în condiţiile în care cea mai bună ofertă este în jurul valorii de un leu, deci o ofertă de cinci ori mai mare. Pentru mine este clar. Oferta aceea este una care nu are rolul de a atrage consumatori”, a declarat preşedintele ANRE, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a sugerat ca cei care fac astfel de oferte să predea licenţele de furnizare.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

”Este evident că furnizorul respectiv nu vrea portofolii de clienţi şi vreau să le transmit tuturor furnizorilor care vin cu astfel de oferte care n-au nicio legătură cu cele care sunt alcătuite într-un mod corect, în aşa fel încât să atragă portofolii de clienţi, că mai bine vin şi depun licenţele de furnizare la Autoritatea de Reglementare. Să ne facă o adresă, să spună că nu vor să furnizeze energie electrică şi să vină la direcţia de licenţe şi să predea licenţele respective, pentru că este mai cinstit aşa, decât să vedem în comparator preţuri de 5 lei pe kWh, respectiv 8 lei pe kWh”, a mai afirmat George Niculescu.

De asemenea, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, a afirmat că în urma unei analize a ANRE care să stabilească modul în care este format preţul la energia electrică au fost remarcate diferenţe, în unele cazuri acestea fiind foarte mici, dar în altele se ajunge şi la o diferenţă de 10%. El a adăugat că după ce vor fi încheiate tranzacţiile pe luna iulie, vor fi făcute verificări mai amănunţite pentru ca ANRE să fie sigură că preţul la energie pentru consumatori a fost determinat într-un mod corect.

George Niculescu s-a referit la o analiză despre formarea preţului la energia electrică.

”Este vorba despre determinarea, într-un mod corect, a formării preţului la energie electrică. Practic avem mai multe componente care formează preţul pe care un consumator îl plăteşte. Sunt componentele fixe pe care le ştim cu toţii, tarifele şi de distribuţie, de transport şi celelalte taxe care sunt. Componenta variabilă, din punctul nostru de vedere, este cea legată de componenta de achiziţie şi componenta de furnizare. Şi aici a fost o întreagă dezbatere cu furnizorii, dacă trebuie să publice într-un mod transparent aceste componente. Ştim foarte bine că ultima formă a ordonanţei îi obliga să facă acest lucru, noi am insistat ca marjele lor să fie puse şi ele în mod transparent, ca un proces de recâştigare a încrederii în furnizori. Deci cu cât eu, consumator, văd mai transparent modalitatea de formare a preţului, cu atât am încredere mai multă în furnizorul respectiv şi o să înţeleg că îmi poate oferi energie la un preţ corect”, a explicat George Niculescu.

El a precizat că au fost găsite diferenţe între preţul care a reieşit din analiză şi preţul publicat de furnizor în comparatorul de preţuri.

”Din mai mulţi furnizori pe care i-am analizat, la câţiva dintre ei am remarcat diferenţe între preţul care ne-a reieşit nouă din analiză şi preţul publicat de către ei în comparatorul de preţuri. Diferenţele în unele cazuri sunt foarte, foarte mici, în unele cazuri se ridică şi la aproximativ 10% şi atunci, odată cu încheierea tuturor tranzacţiilor pe luna iulie, vom putea să determinăm exact cantitatea de energie tranzacţionată spot, cât şi preţul la care s-a tranzacţionat această energie, iar pentru furnizorii cărora analiza ne-a arătat aceste diferenţe de preţ, ne vom întoarce şi vom face verificări mai amănuţite până aşa fel încât să fim siguri că valoarea energiei a fost determinată pentru consumatori într-un mod cât se poate de corect”, a explicat preşedintele ANRE.