Previziunile pentru sezonul turistic din 2025 nu sunt prea optimiste nici la nivel naţional, unde se va resimţi reducerea cuantumului acordat de stat pentru voucherele de vacanţă, şi nici în ceea ce priveşte plecările în afara ţării din cauza situaţiei internaţionale, susţine preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.
“Sezonul turistic 2025 nu a demarat bine nici la intern, nici la extern. Scoaterea României din programul Visa Waiver este o mitocănie din partea Statelor Unite. (…) Dacă vorbim de plecările în afara ţării, oamenilor le e puţin teamă să consume. De exemplu, anul trecut era un război în Ucraina, undeva, dar oamenii plecau în vacanţe, acum se vorbeşte în fiecare zi de Ucraina, pentru că vorbeşte Trump, şi există neîncredere. Şi alegerile noastre au creat nervozitate şi o stare de neîncredere pentru ziua de mâine. Se termină sau nu războiul în Ucraina? Oamenii n-au bani, nu le mai cresc salariile ca în fiecare an. Există o oarecare temere vizavi de situaţia internaţională. Cel puţin cu lucrul acesta, zic eu bun, pe care îl face Trump, respectiv să fie pace în Ucraina, sper ca lumea să îşi dea drumul la bani. Deocamdată, există reţinere şi la plecările în străinătate şi în România”, a declarat pentru Agerpres Alin Burcea.
Pe de altă parte, şeful ANAT a atras atenţia că hotelierii de pe litoralul românesc vor resimţi reducerea cuantumului acordat de stat pentru voucherele de vacanţă, în condiţiile în care acestea reprezentau peste 30%.
“Guvernul a redus valoarea voucherelor de vacanţă, care au ajuns să fie practic de 640 de lei, egal aproape cu zero. Şi atunci foarte multe staţiuni se resimt. De exemplu, pe litoral 30% erau vouchere şi 30% este mult. Hotelierii de pe litoral încep să-şi dea seama la încasări, pentru că eu, român fiind, decât să mă duc încă o dată pe litoralul românesc, unde zic că sunt şi multe locaţii bune, prefer, dacă ştiu că n-am graniţă, să mă duc în în nordul Greciei, în Paralia, unde e turism mai ieftin şi fac opt ore, sau merg în Bulgaria, unde iar ştiu că nu stau la graniţă. Deci, este evident că Schengen nu va ajuta turismul românesc, şi mă refer în general la litoral, pentru că lumea va pleca în afară. Deci, pe partea asta, în România vor fi nişte probleme”, a adăugat Burcea.
Acesta şi-a exprimat nemulţumirea, încă o dată, faţă de lipsa unui minister al Turismului sau măcar a unui secretar de stat care să se ocupe de acest domeniu.
“Ce să zic? Guvernul a început cu dreptul. Eu repet: noi cei din turism suntem nemulţumiţi că nu avem minister al turismului, că astăzi, deşi personal am vorbit în noiembrie cu domnul prim-ministru, am solicitat cel puţin un secretar de stat din turism, dar văd că nu se doreşte. Am vorbit şi cu actualul ministru, nu îl interesează tema. Am solicitat un consilier din turism, chiar am indicat o persoană, iniţial a zis da, după aceea a zis nu. Au trecut patru luni şi nu s-a întâmplat absolut nimic în turism, niciun act normativ. Noi, patronatele, am avut poate o întâlnire, dar noi nu vrem niciun fel de întâlniri, noi vrem eficienţă. Deci, nu cred că va fi un an bun, nu-l simţim, nu există premise”, a explicat preşedintele ANAT.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În ceea ce priveşte preţul vacanţelor în 2025, Burcea susţine că se vor consemna anumite creşteri atât la vacanţele interne cât şi la cele externe, dar nu foarte mari, pentru s-a ajuns deja la limita de sus cu tarifele.
“Întotdeauna sunt creşteri, dar creşterile mari au fost în 2021, 2022, eventual 2023. Nici la intern şi nici la extern nu vor fi creşteri mari în 2025. Mă feresc să dau procente (…). Vor fi creşteri poate de o cifră. Nici în străinătate nu vor fi mari, pentru s-a ajuns deja la limita de sus cu tarifele. Sigur că toţi au motive, taxe, costuri, plus că la turismul din România există tot timpul concurenţa externă. Astăzi, dacă turistul îşi găseşte ceva, undeva mai ieftin, mai bine pleacă. Toată lumea îşi ia bilete de avion online”, a punctat el.
Potrivit sursei citate, creşterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) în Bulgaria, de la 9% la 20%, ar putea crea anumite oportunităţi turismului de pe litoralul românesc.
“Bulgarii sunt compromişi din acest punct de vedere, îi rupe în două creşterea de TVA. Deşi acum nu mai pot să crească tarifele, pentru că 40 – 50% din Bulgaria de vară s-a vândut deja pe early-booking, ei trebuie să plătească TVA mai mare. Acestea sunt decizii stupide, idioate, care numai în părţile astea ale noastre se pot lua. Nu cred că vor creşte tarifele acum la jumătatea sezonului şi probabil o să aibă probleme, dar anul viitor, sigur vor creşte”, a comentat Burcea.
Legat de deschiderea sezonului la 1 Mai, pe litoralul românesc, preşedintele ANAT consideră că nu va fi un mare boom, pentru că nu se vor deschide toate hotelurile, însă luna mai ar putea fi una “extraordinară” datorită creşterii temperaturilor în contextul schimbărilor climatice.
“Nu mai e mult până la deschiderea sezonului şi pe litoralul nostru, dar nu va fi un mare boom. Vor fi ca în fiecare an, 50%-60% pentru că de 1 Mai, de exemplu, nu deschid toate hotelurile şi nu va fi o mare nebunie. Lumea va merge în general pentru petreceri, pentru loft, pentru zona de Mamaia Nord, deşi datorită căldurii luna mai va fi o lună extraordinară”, a mai spus Alin Burcea.
Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte controalele efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în industria ospitalităţii, preşedintele ANAT susţine că sunt benefice pentru consumatorul român, care “trebuie să ştie că e cineva care-l apără”, însă ar trebui mediatizate şi restaurantele care arată bine.
“Dacă ne uităm cu atenţie la imagini, n-aş zice că Piedone nu are dreptate. Şi consumatorul trebuie să ştie că e cineva care-l apără. Dar e foarte delicată povestea. Eu cred că el ar trebui să arate unul sau trei rele şi trei bune. Am mai trecut tot cu Piedone sau cu alţii prin chestia asta, se duc, fac pe nebunii, aruncă trei pui pe litoral şi să creează impresia că toate restaurantele sunt nişte nenorociri. Cred că ar trebui să-şi nuanţeze puţin poziţia. Arată unu, două, trei proaste, dar poate să arate şi zece bune. Dacă arată şi bune şi proaste, avem şi aşa nu şi aşa da. Ăsta este singurul lucru pe care ni l-am dori toţi din turism: să arate şi partea bună”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea.