Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat, luni, despre taxa pe care firmele ar urma să o plătească pentru promovare, că ar ajunge la „420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerţ judeţeană” şi doar 1.761 de firme la nivel naţional vor plăti 100 de euro, suma maximă”, scrie News.ro.
Daraban preferă ca noul bir să nu fie numit taxă, ci „o contribuţie solidară a întregului mediului de afaceri, în contextul nevoii promovării mediului de afaceri, a potenţialului României şi încurajarea exportului românesc”.
„Când vorbiţi de 100 de euro s-ar putea să se sperie multe firme”, a spus Daraban, arâtând că doar 1.761 de firme la nivel naţional vor plăti 100 de euro, şi este vorba despre o contribuţie anuală, care merge de la 10 la 20 de euro.
„Avem nevoie mare de promovare, pentru a aduce capacităţi de producţie în România. (…) Nu facem nimic pentru ca producţia să se ducă spre consumatori, conform acestei legi, se alocă acest buget fiecărei Camere de comerţ judeţene. Noi am estimat că pe o împărţeală echitabilă am ieşi la 420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerţ judeţeană, împărţirea făcându-se în mod egal. Considerăm o sumă suficientă pentru promovarea judeţului respectiv, fie că producem broşuri, materiale de presă, unelte pentru promovarea mediului de business din fiecare judeţ”, a spus el.
Preşedintele CCIR le-a răspuns celor care au criticat această taxă.
„I-aş ruga pe cei care ne contestă, înainte de a ne ataca pe noi să studieze legislaţia din Franţa, Germania, Austria, Italia, Ungaria (..) şi după aceea să reluăm dialogul, sunt modele pur occidentale. Să nu credeţi că ne-a luminat cineva, am văzut vreo divinitate care ne-a spus să venim cu asemenea lege. Noi considerăm că sistemul cameral din România trebuie să intre în linie cu celebra sintagmă: Vrem o ţară ca afară”, a spus Daraban, precizând că noi avem cel mai subfinanţat sistem cameral din UE.
Toate firmele din România ar putea fi obligate să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat de mai mulţi parlamentari din coliaţia guvernamentală.
De asemenea, aceeaşi iniţiativă prevede că reprezentantul legal al firmei va fi obligat să obţină un „certificat de competenţă” şi să dovedească absolvirea unui curs de instruire în domeniul administrării sau managementului afacerilor.
Citește și: