Șeful clubului de table din Giurgiu primește un nou mandat de patru ani la Electrica

Gicu-Iorga Sursa foto: Electrica

Compania cu capital de stat Electrica a numit, miercuri, un nou consiliu de administrație, format din şapte membri. Printre cei care mai primesc un mandat cu o durată de patru ani se regăsește și Gicu Iorga, fost președinte al clubului de table din Giurgiu și fost șef al Vămii Giurgiu, în prezent șef la Vama București. El a fost contestat de liberali în urmă cu doi ani.

Gicu Iorga este membru în consiliul de administrație al Electrica din mai 2017 și a fost reconfirmat în anul 2018. El a încasat un venit anual de 196.961 lei din postul de la Electrica, conform declarației de avere depuse în 2019.

Anul trecut, premierul Ludovic Orban l-a numit pe Iorga și secretar general adjunct în Ministerul Economiei, mandat care s-a încheiat în martie 2021 și a durat un an, potrivit CV-ului său.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Totodată, Gicu Iorga mai scrie, în CV-ul publicat pe site-ul Electrica, faptul că este șef Birou Vamal la ANAF – Direcția Generală a Vămilor București.

Gicu Iorga fusese numit de ALDE în timpul guvernării comune cu PSD în funcții de conducere din companiile de stat, iar liberalii denunțau la acel moment promovarea acestuia.

Astfel, într-o moțiune simplă depusă de PNL în aprilie 2019 împotriva ministrului Energiei din guvernul Dăncilă, Anton Anton, liberalii scriau:

  • ”Nea Gicu Jupânu’ Iorga, şeful clubului de table din Giurgiu şi mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10 000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Şi dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e ruşine?”.

Gicu Iorga fusese numit în 2017 secretar general în Ministerul Energiei, controlat de ALDE în timpul guvernării comune cu PSD. Ulterior, el a fost promovat și în consiliul de administrație al companiei Electrica, cu capital de stat, poziție în care a fost păstrat și de guvernul PNL după ce Toma Petcu, fost ministru al Energiei, a trecut de la ALDE la PNL.

Gicu Iorga a fost și șef al Vămii Giurgiu, dar și candidat PDL la alegerile locale din Giurgiu în 2008.

Cine mai face parte din CA Electrica

Noi membri aleși de acţionari în consiliul de administrație al Electrica sunt: George Cristodorescu (fost preşedinte al Hidroelectrica şi fost director al E.ON România), Ion Cosmin Petrescu (director al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri), Dragoş Valentin Neacşu (fost director executiv al Erste Asset Management şi actual membru în boardul Bursei de Valori București) și Adrian Florin Lotrean (practician în insolvenţă şi avocat asociat în CITR).

Membrii actuali care au fost confirmați, pe lângă Gicu Iorga, sunt Iulian Cristian Bosoancă, din ianuarie director de cabinet la Ministerul Energiei, și Radu Mircea Florescu, fondator al Uniunii Agențiilor de Publicitate din România și Centrade USA.

Sunt consideraţi revocaţi următorii membri ai Consiliului de Administraţie: Valentin Radu, Dragoş Andrei şi Bogdan George Iliescu. Aceştia nu au fost confirmaţi ca urmare a aplicării metodei votului cumulativ, mandatul lor încetȃnd la data acestei AGOA. Pe 22 aprilie 2021, Ramona Ungur şi-a prezentat demisia, cu efect imediat, din funcţia de administrator al companiei şi a renunţat la calitatea de candidat în cadrul alegerilor pentru Consiliul de Administraţie.

Dividende de 247 milioane lei

Totodată, la propunerea Consiliului de Administraţie al Electrica SA, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat, tot în data de 28 aprilie 2021, repartizarea profitului net al exerciţiului financiar 2020, valoarea totală a dividendelor brute, 247.873.693 lei, precum şi valoarea dividendului brut pe acţiune, 0,73 lei, mai precizează compania.

Data aprobată pentru plata dividendelor este 25 iunie 2021.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat, de asemenea, situaţiile financiare anuale la nivel individual şi consolidat ale Electrica, pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2020, întocmite în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară adoptate de către Uniunea Europeană, pe baza Raportului Administratorilor pentru anul 2020 şi a Raportului Auditorului Independent asupra Situaţiilor Financiare Anuale Consolidate.

Totodată, au fost aprobate bugetele de venituri şi cheltuieli ale Electrica aferente exerciţiului financiar 2021, la nivel individual şi la nivel consolidat.

Acţionarii companiei au fost de acord cu prelungirea mandatului auditorului financiar al Electrica, Deloitte Audit SRL, pentru o perioadă de doi ani, respectiv pentru exerciţiile financiare 2021 şi 2022.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu  o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: