Christian Sewing, directorul executiv al Deutsche Bank, le-a cerut germanilor să muncească mai mult dacă vor să readucă economia țării pe drumul cel bun, scrie Bloomberg.
„Investitorii ne spun de mai bine de un an că se îndoiesc de capacitatea Germaniei și a Europei de a performa și, chiar mai rău, de dorința de a performa”, a declarat Sewing la o conferință organizată miercuri la Frankfurt. „Să ne întoarcem să muncim la fel de mult ca media UE”, a îndemnat el cetățenii țării.
Economia germană stagnează de ani de zile, iar speranțele că aceasta își va reveni în curând au fost recent spulberate, președintele institutului Ifo, Clemens Fuest, avertizând că țara „intră în criză”. Perspectivele sumbre au început să afecteze și băncile naționale.
Apelul lui Sewing a venit în aceeași zi în care una dintre cele mai emblematice companii germane – producătorul auto Volkswagen – a detaliat motivele referitoare închiderea fără precedent a fabricilor din țară. Cererea de automobile din Europa nu și-a revenit de la pandemie, iar livrările de automobile din regiune sunt cu 2 milioane mai mici decât vârful, a declarat directorul financiar Arno Antlitz la o adunare a angajaților din orașul Wolfsburg, orașul de origine al companiei.
Germanii lucrează mai puține ore decât unii dintre vecinii lor
Numărul mediu de ore săptămânale efective de muncă în cadrul locului de muncă principal, 2023
Sursa: Eurostat
În 2023, orele de lucru săptămânale efective pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani, în cadrul locului lor de muncă principal, în UE, au fost în medie de 36,1 ore.
O privire mai atentă asupra țărilor UE relevă diferențe notabile. Cele mai lungi săptămâni de lucru au fost înregistrate în Grecia (39,8 ore), România (39,5), Polonia (39,3) și Bulgaria (39,0). În schimb, Țările de Jos au avut cea mai scurtă săptămână de lucru (32,2 ore), urmate de Austria (33,6) și Germania (34,0).
„Pur și simplu trebuie să le spunem concetățenilor noștri că trebuie să facem mai mult din nou”, a spus Sewing.