Șeful diplomației europene: UE ar trebui să ia în considerare reconstrucția Ucrainei cu ajutorul rezervelor valutare ale Rusiei

ucraina, uniunea europeana, steag, drapel Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare ale Rusiei în valoare de miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina după război, a declarat, luni, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN.

„Bineînţeles că aş fi de acord pentru că este o decizie plină de logică”, a declarat Borrell, întrebat de dacă rezervele îngheţate ale Rusiei ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie al Ucrainei odată ce războiul se încheie, potrivit News.ro.

„Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este avantajos în ceea ce priveşte banii Afganistanului şi nu ar fi pentru banii Rusiei”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală a Afganistanului pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului şi a compensa victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Statele occidentale au îngheţat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia Ucrainei.

Oficialii UE au dezbătut în repetate rânduri dacă activele sancţionate ar putea fi utilizate pentru a reconstrui Ucraina când războiul se va sfârşi. Cu toate acestea, nu au fost depuse propuneri concrete.

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a ameninţat că va lua măsuri legale împotriva SUA şi UE în încercarea de a debloca rezervele valutare şi de aur. Însă nu este clar când sau în ce jurisdicţie ar putea fi formulată o contestaţie juridică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: