Francesco Starace, șeful Enel din Italia, unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din lume, a criticat politica energetică a UE, spunând că blocul ar fi trebuit să aibă o abordare mai agresivă în ceea ce privește dependența de gazul importat cu mult timp în urmă, scrie Financial Times.
Acesta a îndemnat statele membre să migreze rapid către alte surse de energie pentru a rupe legăturile cu Rusia, după ce decizia Vladimir Putin ca țările europene să plătească pentru gazul rusesc în ruble a adăugat tensiunilor legate de războiul din Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută un decret prin care cere ca națiunile considerate „neprietenoase” să plătească pentru livrările de gaz în ruble din aprilie, folosind un cont în moneda rusă la Gazprombank sau să se confrunte cu o oprire a aprovizionării de gaze.
Starace, care a fost la conducerea Enel controlată de stat din 2014, a spus că națiunile europene ar fi trebuit să înceapă să-și facă griji cu privire la dependența lor energetică de țările terțe în urmă cu mai mulți ani.
„Este rândul Rusiei, dar să nu uităm ce s-a întâmplat în Libia acum 10 ani”, a spus directorul executiv în vârstă de 67 de ani. „De unde vine gazul în Europa este o problemă.”
El a spus că UE ar fi trebuit să-și gestioneze „dependența de combustibilii fosili, și anume de gaz, într-un mod mai bun și mai agresiv”. Starace a îndemnat națiunile europene să își reducă dependența de „legăturile fizice” cu alte țări prin construirea de instalații de regazificare și închirierea unor instalații plutitoare pentru a procesa gaz natural lichefiat, ceea ce le-ar permite să-și diversifice aprovizionarea și să întrerupă legăturile cu conductele fixe.
De asemenea, el le-a cerut să accelereze tranziția către alte surse de energie, inclusiv surse regenerabile, recunoscând în același timp că acest lucru nu se poate face peste noapte.
Enel, care are o capitalizare de piață de 62 de miliarde de euro și este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din lume, intenționează să înceteze utilizarea combustibililor fosili pentru a genera electricitate până în 2040. Compania a semnat un acord cu Comisia Europeană săptămâna trecută pentru a intensifica producția de panouri solare în Sicilia.
UE speră să-și dezvolte capacitatea de surse regenerabile până în 2030, decizie criticată din partea întreprinderilor și politicienilor din întreaga Europă din cauza impactului potențial asupra locurilor de muncă și a creșterii costurilor legate de tranziție.
Enel are o expunere de 300 de milioane de euro în Rusia, unde are 1.500 de angajați la cele trei mari centrale termoelectrice cu ciclu combinat care utilizează gaz pentru a produce energie electrică pentru rețeaua casnică și pentru a furniza încălzire pentru trei mari orașe.