Șeful Enel: Ieșim din România pentru că nu mai avem multe posibilități de creștere, nu pentru că nu ne place cadrul legal și de reglementare

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: Enel

Francesco Starace, CEO-ul Enel, a explicat marți motivele pentru care Enel a decis să iasă din România, până la finalul anului viitor, spunând că nu este din cauza cadrului legal și de reglementare, ci pentru că compania nu mai are multe posibilități de creștere în țara noastră.

„Am decis să ieșim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obținem o creștere suplimentară în viitor. Am „saturat” spațiul pentru investiții în rețele și am ajuns – mai mult sau mai puțin – într-o poziție pe segmentul de clienți și de producție care nu mai oferă multe posibilități de creștere”, a spus el.

Șeful Enel a fost întrebat dacă cadrul legal din România este motivul plecării companiei din țară.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal și de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai rău decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul prețurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alții. Trebuie să ne descurcăm în această situație cât de bine putem”, a explicat el.

Starace a precizat că „spațiul de creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat”.

„Dar nu este o judecată în această privință, ci doar faptul că spațiul de creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaștere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaștere a muncii bune făcute acolo”, a mai spus el.

Grupul italian de utilități Enel a anunțat marți că plănuiește ieșirea din România în 2023, arată strategia publicată de companie, cu ocazia Capital Markets Day, eveniment anual al companiei. În România, Grupul Enel deserveşte 3 milioane de clienţi prin reţeaua sa de furnizare şi distribuţie.

Citește și:

ANALIZĂ Piața energetică din România, afectată periodic de schimbările legislative, își alungă investitorii. De la Chevron la Enel, cum au decis companiile energetice să iasă din România

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Lasa vrajeala… NU ati fi plecat voi de la osul mare de ros!!!!
    Martie 2022: “Enel, unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energetic local, cu circa 3 milioane de consumatori de energie, a terminat anul trecut cu un EBITDA negativ de 43 de milioane de euro strict pe partea de furnizare a energiei, arată raportul anual al grupului. Dimensiunea pierderii arată impactul negativ al schemei de sprijin aplicată de statul român în perioada noiembrie-martie în contextul în care compensarea facturilor la energie s-a făcut din banii furnizorilor, aceştia încă aşteptând plăţile de la statul român. În ultimul trimestru al anului, Enel a avut în România un EBITDA negativ de 102 milioane de euro, potrivit unor surse. La finalul anului, Enel a avut venituri de 1,6 mld. euro în România.

    Electrica, un alt jucător major din piaţa energiei, a încheiat anul cu rezultate negativ. Electrica, cea mai mare companie de furnizare şi distribuţie a energiei din România, unde statul încă deţine un pachet important de acţiuni, a pierdut în fiecare zi din ultimul trimestru al anului trecut circa 1,4 milioane de euro, amintind de dezastrul financiar al fostului Sidex Galaţi, cu pierderi de un milion de euro pe zi, înainte de privatizare. Surse din piaţă arată că în acest moment, marii furnizori de energie s-au împrumutat cu peste 1 mld. euro la bănci şi au nevoie de încă atât, explozia preţului la electricitate şi schemele gândite de stat aducând aceste companii cheie pe marginea dezastrului financiar.

  2. Să plece să nu mai aud de ei.Mi.au trimis o factură estimată pe 4 luni cu un consum de 3197kw.Ceea ce nu este adevărat. Am trimis poza cu contorul și eu și ag.postal care citea contorul,în care să văzut clar că indexul estimat nu corespunde cu realitate. Am trimis la anr două plângeri,deasemenea la anpc tot două la care nici nu mi.au răspuns. Am avut cu enel un nr de 20 mailuri cu poze și indexul de pe contor. Nimeni nu mi-a dat dreptate. Plătesc și acum la curent din luna iunie. Curent pe care nu l.am consumat. Nici în ziua de azi contorul meu nu a ajuns la indexul estimat de ei.Ce pot eu să spun despre ei Adio.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.