Şeful ONU: Prăbuşirea financiară a Libanului a fost provocată ”de ceva similar cu o schemă Ponzi”

Benzinarie in Liban Captura YouTube

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că prăbuşirea financiară a Libanului a fost provocată ”de ceva similar cu o schemă Ponzi”, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Libanul se află în al treilea an al unei crize economice care a început în 2019, când sistemul financiar s-a prăbuşit sub greutatea uriaşei datorii de stat, rezultatul deceniilor de corupţie şi management defectuos şi al modului nesustenabil în care s-a finanţat.

Criticii autorităţilor libaneze au comparat sistemul financiar cu o schemă Ponzi, care depinde de noi împrumuturi pentru a rambursa datoria existentă. Banca centrală a negat acest lucru.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Din câte am înţeles, ceea ce s-a întâmplat în Liban este că Libanul folosea ceva similar cu o schemă Ponzi… ceea ce înseamnă că împreună cu, desigur, corupţia şi alte, probabil, forme de furt, sistemul financiar s-a prăbuşit”, a spus Guterres într-o declaraţie video difuzată pe reţelele de socializare.

Prăbuşirea economică a făcut ca lira libaneză să piardă mai mult de 90% din valoarea sa, iar deponenţii să nu mai aibă acces la depozitele lor din sistemul bancar paralizat.

Mike Azar, expert în sistemul financiar libanez, a declarat că Guterres şi-a exprimat opinii similare la o altă întâlnire cu uşile închise între şeful ONU şi membri ai societăţii civile libaneze, marţi.

Întrebat de Reuters, un purtător de cuvânt al ONU a spus că opiniile secretarului general cu privire la criza financiară au fost ”exprimate mai pe deplin” la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul vizitei sale.

La acea conferinţă de presă, Guterres a spus că liderii libanezi trebuie să convingă comunitatea internaţională să sprijine Libanul prin implementarea reformelor ”în legătură cu viaţa economică, socială şi politică a ţării” şi prin adoptarea ”unui plan credibil de redresare economică”, pentru discuţii pentru un program de sprijin al FMI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: