Șeful Ryanair face aluzie la reduceri de prețuri după ce compania a făcut rezerve de combustibil ieftin

Ryanair pixabay.com

Războiul tarifelor vamale al lui Donald Trump a aruncat piețele în criză și amenință să distrugă lanțurile globale de aprovizionare. Dar dacă ești directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, o potențială criză economică globală este doar o altă oportunitate de a face profit, scrie Fortune.

O’Leary a declarat pentru Financial Times că Ryanair și-a „extins foarte semnificativ” acoperirea rezervelor de combustibil pentru următorii doi ani financiari, la „prețuri ale petrolului dramatic mai mici”.

Prețurile petrolului brut au scăzut sub 60 de dolari pe baril la începutul lunii aprilie, cel mai scăzut nivel din ultimii peste trei ani, deoarece războiul tarifelor vamale al lui Trump a torpilat cererea așteptată. De atunci au crescut, deoarece Trump a suspendat tarifele „de retorsiune” asupra mai multor țări. Cu toate acestea, prețurile rămân scăzute, la aproximativ 64 de dolari pe baril, pe măsură ce SUA își intensifică războiul comercial cu China.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În urma acestei scăderi a prețurilor, care, la rândul său, a afectat prețurile de pe piața combustibilului pentru avioane, Ryanair a optat pentru acoperirea unei mari părți din necesarul său de combustibil rămas până la sfârșitul anului financiar 2027. Compania aeriană acoperise anterior aproximativ 70% din necesarul său până la sfârșitul anului financiar 2026 și 15% din anul următor, a declarat O’Leary pentru FT.

O’Leary a sugerat că această mișcare se va repercuta asupra prețului pe care Ryanair îl percepe clienților săi.

„Noi și pasagerii noștri vom fi beneficiarii net foarte importanți ai scăderii dramatice a prețului petrolului”, a declarat O’Leary.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Companiile aeriene folosesc hedging-ul ca o modalitate cheie de a reduce costurile, cumpărând cea mai mare parte a combustibilului la un anumit preț în speranța că acesta va crește în viitor. Deoarece combustibilul reprezintă o proporție mai mare din costurile totale pentru companiile aeriene low-cost, acesta este un domeniu de activitate și mai vital pentru companii precum Ryanair.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a dus prețul petrolului la cel mai ridicat nivel din 2008, companiile aeriene au fost scutite de o parte din suferință datorită strategiilor de acoperire a riscurilor, care au urmărit prețurile înainte ca acestea să crească peste 100 de dolari pe baril. Ryanair a realizat economii de 1,4 miliarde de euro în acel an datorită a ceea ce a numit „acoperirea combustibilului de top în industrie”.

În timp ce multe alte companii aeriene s-au bucurat, de asemenea, de economii la acea vreme, rivalul Ryanair, Wizz Air, a demonstrat pericolele ignorării hedging-ului. Acțiunile companiei aeriene s-au prăbușit în 2022, când creșterea prețurilor petrolului fără acoperire a afectat rezultatele financiare ale companiei aeriene. În iunie 2022, grupul a declarat că și-a restabilit politica de acoperire a riscurilor pentru a se proteja împotriva viitoarelor creșteri de prețuri.

Pariul lui O’Leary nu este garantat să funcționeze. Într-adevăr, nu a fost întotdeauna așa în trecut.

În 2020, Ryanair a înregistrat un profit de 300 de milioane de euro (325 de milioane de dolari) după ce prețul țițeiului a scăzut până la 17 dolari, cu mult sub nivelul la care Ryanair acoperise prețurile înainte de așteptările de blocaje globale. Aproximativ 90% din consumul de combustibil preconizat de Ryanair la momentul respectiv a fost acoperit la prețuri peste minimele înregistrate în timpul pandemiei.

Dacă un război comercial global se intensifică și afectează în continuare cererea, prețurile petrolului ar putea scădea sub prețurile acoperite de Ryanair, ceea ce ar duce la pierderi pentru compania aeriană.

Cu toate acestea, O’Leary nu pare îngrijorat de o scădere a cererii la Ryanair. El a declarat că nu vede niciun semnal de scădere a cererii în sezonul estival aglomerat, în ciuda incertitudinii legate de tarife, care a determinat FMI să reducă semnificativ estimările privind creșterea globală în această săptămână.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.