Șeful Trezoreriei: Guvernul va lua măsuri fiscale după alegerile prezidențiale din mai. România nu mai iese să se împrumute de pe piețele internaționale până atunci

Stefan Nanu Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul României va lua măsuri fiscale după alegerile prezidențiale, extrem de așteptate de agențiile de rating, iar abia după ce acestea vor fi luate țara va mai reveni pe piețele internaționale pentru a se împrumuta, a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, pentru Bloomberg.

Următoarea euroobligațiune publică va fi după alegerile prezidențiale și după măsurile preconizate luate de noul guvern”, a declarat Nanu într-un interviu acordat Bloomberg, miercuri, la Washington DC. „Toată lumea vorbește despre asta. Agențiile de rating așteaptă acest lucru”.

România și-a acoperit deja aproximativ 42% din nevoile brute de finanțare din acest an pe baza țintei de deficit de 7% din producția economică, a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, în marja reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional.

De asemenea, România intenționează să utilizeze alte opțiuni de finanțare, cum ar fi plasamentele private și împrumuturile în afara pieței, pentru a reduce oferta de euroobligațiuni și a atenua presiunea asupra randamentelor, după ce a strâns aproximativ 8,5 miliarde de euro în datorii în monedă străină până în acest an.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

România se îndreaptă spre o reluare a alegerilor prezidențiale pe 4 mai, după ce instanța supremă a anulat scrutinul de anul trecut, declanșând cea mai gravă criză politică de la căderea comunismului. Turbulențele au complicat planurile guvernului de a reduce deficitul, existând mai multe riscuri legate de o potențială victorie a unui candidat de extremă dreapta sau independent care ar putea pleda pentru o nouă coaliție de guvernare.

Deficit bugetar de 2,3% din PIB în primele trei luni, peste cel de anul trecut

Deficitul bugetar a crescut la 2,3% din produsul intern brut în primele trei luni, depășind deficitul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut și subliniind îngrijorările că derapajul bugetar ar putea fi greu de controlat, mai scrie Bloomberg.

Toată lumea este conștientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, deoarece execuția bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce la un deficit bugetar de 7%”, a declarat Nanu.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor beneficiază de cererea crescută de obligațiuni de retail ca sursă suplimentară de finanțare și ar putea crește planul de vânzare a instrumentului la 60 de miliarde de lei (13,7 miliarde de dolari) pentru acest an, de la aproximativ 45 de miliarde, a spus el.

România va rămâne probabil unul dintre cei mai mari împrumutați dintre națiunile din Europa Centrală și de Est, cu un plan de a strânge 13 miliarde de euro pe piețele externe în acest an, după o emisiune record de 18 miliarde de euro în 2024.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.