Senior architect în domeniul IT: cele mai importante sunt pasiunea pentru domeniu și cât de mult îți dorești să scrii cod. Restul se învață (P)

catalina

Studiile de specialitate pot fi importante pentru un viitor specialist în IT, ajutându-l să-și consolideze bazele programării și gândirea analitică, însă pasiunea pentru acest domeniu este elementul fără de care nu poate exista continuitate în cariera sa, este de părere Cătălina Dobre, Senior Architect în cadrul Systematic.

Systematic este un producător internațional de software cu capital danez, care reunește o echipă de aproximativ 130 de angajați, la București. Angajații români scriu cod pentru aplicații din sectoarele apărare, sănătate și educație, iar multe dintre aceste soluții salvează vieți. 

Cătălina Dobre lucrează de aproape șase ani în departamentul de apărare al Systematic, unde a început pe postul de developer, iar doi ani mai târziu, la vârstă de 25 de ani, a fost promovată pe rol de arhitect, alăturându-se unei echipe formată doar din colegi din Danemarca, fiind astfel prima femeie sub 30 de ani din echipă.

De altfel, în Systematic, unul dintre cele mai importante avantaje este posibilitatea de a lucra în echipe mixte, multiculturale, care permit membrilor săi să învețe unii de la alții, să genereze mai multe idei și să obțină o sinergie, ca urmare a combinării creative a diferitelor abordări culturale in abordarea provocărilor.

Un vis împlinit

De mică, își dorea să fie arhitect, fiind pasionată de a gândi și construi lucruri, iar astăzi consideră că IT-ul a împăcat pasiunile ei, respectiv dorința de a proiecta lucruri cu pasiunea pentru cod.

Ambele pornesc de la o idee, vreau să scriu un program care să facă un anumit lucru sau vreau să construiesc o clădire care să aibă o anumită funcție. Vreau că programul meu să fie robust și să aibă utilitate, la fel cum spune despre o clădire că ne dorim aceleași criterii.  Ambele domenii cer imaginație, cer o fundație solidă pe care să îți construiești ideea, un plan bun și pași clari care să îl ducă la capăt. Și evident, o echipa bună care să îl susțînă și să ajute la implementarea lui. Pentru mine, construcția unui program este construcția unei clădiri”, a explicat Cătălina Dobre.

A studiat matematică-informatică în liceu, unde a descoperit pasiunea pentru informatică, continuând cu facultatea de informatică după, iar primul job în domeniul IT l-a obținut înainte să-și dea licența.

Uitându-se în urmă, Cătălina crede că o facultate de IT îți oferă anumite oportunități pe care le pierzi altfel, precum șansa de a te angaja la o firma de IT direct din facultate, programele de internship pe care companiile le oferă studenților, pe scurt oferă oportunitatea fiecăruia de a vedea dacă industria i se potrivește încă de pe băncile școlii. Pe de altă parte, ea consideră că pasiunea pentru domeniu contează mai mult decât studiile, iar cine își dorește cu adevărat să învețe această meserie are la dispoziție o gamă variată de cărți și cursuri de IT, cu toate răspunsurile de care are nevoie.

La finalul zilei, cel mai important lucru este cât de pasionat ești de domeniu și cât de mult îți dorești să te trezești în fiecare zi și să scrii cod. Restul se învață”, consideră Cătălina Dobre. 

Toate acestea ar trebui să rămână în mintea tuturor pasionaților de domeniul IT, dar care se gândesc că au un dezavantaj că nu au studiat în acest domeniu.

Mai mult, ei trebuie să știe că piața din România oferă multe oportunități de angajare celor care își doresc să lucreze în domeniu, fiind în general vorba de lucrul cu tehnologii și limbaje de programare similare. 

Pe de altă parte, diferența pe care o face Systematic este că oferă și o serie de avantaje, printre care se numară aplicațiile proprii, cultura daneză, care pune accent pe calitate, nu pe cantitate, și, în special, domeniile diferite pentru care se lucrează. De exemplu, aplicațiile Systematic din zona de apărare ajută la salvarea de vieți omenești.

Iar pentru Cătălina Dobre acesta este unul din principalele motive de satisfacție la job.

Este un sentiment aparte când afli că aplicația ta chiar face diferența acolo unde contează. Am avut ocazia să vorbesc cu oameni care o folosesc, am auzit feedback-ul clienților noștri, am discutat cu experți în domeniu. Este important când vezi că într-adevăr codul și arhitectura ta fac parte dintr-un ecosistem care contribuie la digitalizarea unui domeniu critic. Că de fapt codul tău a făcut diferența”, a precizat ea.

Desigur, când lucrezi în aplicații mission-critical, poate există o anumită presiune uneori, iar Cătălina spune că se poate întâmpla ca un client care pregătește un exercițiu militar care va avea loc peste puțin timp să aibă nevoie de intervenția celor de la Systematic, iar atunci trebuie luate decizii pe moment și acționat rapid.

Cătălina Dobre are planuri mari în Systematic. Ea își dorește să modernizeze aplicația la care lucrează în prezent, iar țelul său este de a o aduce într-un ecosistem cloud native. Simte că proiectul acesta și deciziile pe care le ia îi dau ocazia de a se dezvolta ca profesionist și își dorește să testeze cât de departe poate ajunge împreună cu echipa sa în domeniul aplicațiilor pentru apărare.

Iar Systematic plănuiește să își extindă echipele și caută software developers cu experiență în Java, .NET, Angular. Posturile sunt disponibile pe site-ul companiei, precum și pe pagina de LinkedIn.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. …cat de mult iti doresti sa scrii cod in limbajul care trebuie: Rust, Zig; N-am auzit de job-uri in Romania pt. astea …

    Si mai nou exista ‘Codon’, LLVM compiler for Python, practic, duce Python la nivel de performanta de ‘machine code’, ceea ce-i mare game changer.

    Unii au pasiunea sa fie puri in ceea ce fac, ceea ce implica sa nu se atinga de paradigme OO, care-s iadul pe Pamant, din domeniu.

    Nu mai vorbim de cat de ‘functional’ sunt ‘code-base’-urile.

    Ma angajez unde nu se scrie linie de Object Orietented, cum facem ?

    Hai sa ‘dezasamblam’ un cod compilat de JVM si unul de restul si sa analizam ‘magia’, sa vedem cat sens are si despre ce vorbim.

    Sa nu mai vorbim de pasiunea de-a munci pt. o cauza Nobila, ceea ce implica sa nu imbogatesti alte State ci sa lucrezi strict pt. Interes National …

    Acum, problema principala e ca Interesul National nu-i tocmai 100% Interes National, ca altfel arata foarte diferit Romania … Dar aici deja am sarit ca un electron din circuit …

  2. Poftim : “Defence
    As part of the Defence team, you will have a key role in extending and delivering our SitaWare C4I and IRIS messaging suites for defence customers globally. You will be working closely with our customers to design and develop new features and roll out mission-critical systems that create value by simplifying decision-making. Development takes place in an agile and experienced scrum environment where we are working with project teams in Bucharest and internationally. The technology stack used in the Defence Business Unit is:

    Backend technologies ranging from.NET to Java EE and functional programming in Scala;
    A frontrunner in Angular, Typescript, Javascript, Bazel;
    Building locally through Gradle, build pipelines in Teamcity;
    Security handled through Keycloak;
    Running locally or inside Docker containers, orchestrated through Docker; Compose or Kubernetes;
    Database in SQL Server 2019; ”

    Out-sourcing by design pt. interesele altora. Cel mai mare cancer failed-by design : .NET, deja m-ati injurat. Microsoft n-ar trebui sa mai existe intr-o Lume Sanatoasa.

    Docker, altceva failed by design, Kubernetes, noaptea mintii, Angular,n-are sens sa mai zic nimic, Scala, nu se atinge nici CTO-ul de la Amazon de ea … Deci, n-am facut nimic + tot ce-am zis in comentariul precedent.

    Da, job-ul asta miroase ca muncesti pt. Mossad, MI6, baieti care au rasturnat Guverne si acum se plang de roadele lor … (Coup-53, fiind cel mai pregnant exemplu)

    Nu, Merci !

  3. Comentariul 3 : In cel mai ‘bun’ caz, aperi ilegalitatile altora : Companii Farmaceutice care jupoaie Statele pt. tratamente la preturi exorbitante pt. boli extrem de rare, in orice caz, jupoaie Statele si Casele de Asigurari de Sanatate.

    Din nou, nu merci.

    In general, programatorii nu prea gandesc ‘out-of-the-box’, insemnand ce implicatii etice are codul lor dincolo de compania in care lucreaza. Mai greut cu d’astia ca mine, mai rari ca bolile rare …

    Dragi programatori, incetati sa mai faceti ‘out-sourcing’ daca vreti ‘o tara ca afara’.

    Are Romania nevoie de milioane de linii de cod, incepand cu implementarea votului electronic perfect functional pt. 2024.

    Aici, chiar am insistat celor de la USR ca daca nu am vot electronic in 2024, nu votez. N-a schitat nimeni nimic.

    Poate le dati voi un forward, Economedia, via G4Media, you know best, ca minimalizam spectrul fraudei intr-un mod minunat, nu mai zic sa-l facem pe blockchain(Kubernetes –deja prea mult).

    Nu stiu, vreau sa vad lucruri serioase. Ganditi-va ca sunt utilizator de Gentoo …

  4. Ma miram, unde sunt primele 2 ? :)) Nici n-am apucat sa ma bucur de ele !

    Fascinant ! ADIO ! TRAIASCA SRI, TRAIASCA CENZURA !

  5. Va miscati greu, doamnele mele. Oricum, Adio. (puteti sa-l stergeti pe al 4 -lea si pe asta acum; irelevante in Tara Securitatii)

  6. Cand il aprobati mai intai pe al 3-lea si pe urma pe primele 2 la intervaluri destul de questionabile, ma faceti sa par nebun … Foarte ciudata treaba. Oricum, nu-mi retrag un cuvant.

    Ori, imi cer scuze si vorbim de programatori de mana a 3-a, cum e deseori cazul.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.