Serbia primeşte gaze naturale ruseşti prin Bulgaria în regim normal, în ciuda faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal, în pofida faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria, a declarat miercuri ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, informează Reuters, citat de Agerpres.

Începând de miercuri, Rusia a oprit livrările de gaze naturale spre Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două ţări nu au reuşit să plătească în ruble factura pentru gazele naturale livrate, acesta fiind cel mai dură răspuns de până acum al Kremlinului la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.

“Primim gaze naturale, în regim normal, via conducta Balkans Stream, în conformitate cu cantităţile convenite de şase milioane metri cubi”, a informat Zorana Mihajlovic într-un comunicat de presă. “Utilizăm zilnic aproximativ 4,6 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă că avem suficiente cantităţi pentru a ne acoperi necesităţile”, a adăugat oficialul sârb.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Bulgaria transportă gaze naturale ruseşti din Turcia spre Serbia, via o prelungire a gazoductului Turk Stream, iar din Serbia gazele ruseşti ajung mai departe până în Ungaria.

Mihajlovic a precizat că Serbia, ţară care importă din Rusia aproape tot necesarul de gaze, analizează mai multe opţiuni în eventualitatea unor întreruperi în aprovizionare. Serbia a refuzat să impună sancţiuni Rusiei, aliatul său tradiţional.

Una dintre opţiunile Serbiei este să recurgă la rezervele sale de gaze pe care le are la depozitul de gaze de la Banatski Dvor, facilitate la care pachetul majoritar de acţiuni este controlat de grupul rus Gazprom, iar aceste rezerve de gaze sunt suficiente pentru a acoperi consumul Serbiei timp de 21 de zile. La acestea ar putea să se adauge şi rezervele ruseşti de gaze depozitate la Banatski Dvor, care ar acoperi consumul Serbiei pentru alte 22 de zile, a subliniat Zorana Mihajlovic.

O altă opţiune este acea de a începe să înlocuiască gazele naturale cu alte surse de energie, precum ţiţeiul brut, dacă situaţia o va impune.

De asemenea, Serbia ar putea lua în considerare varianta închirierii unei facilităţi de depozitare din afara ţării, de exemplu din Ungaria, şi ar putea analiza varianta de a cumpăra gaze naturale la comun cu Europa, a spus Mihajlovic. Potrivit ministrului Energiei, Serbia ar putea prelungi actualul contract cu Gazprom până la finele anului, în loc să încerce să obţină un nou contract pe termen lung. “Trebuie să asigurăm securitatea energetică în toate modalităţile posibile pentru că fiecare ţară are grijă de ea însăşi în acest moment”, a spus Zorana Mihajlovic.

Ţările vecine Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord, care primesc gaze naturale ruseşti via Serbia, au anunţat şi ele că livrările lor de gaze nu au fost afectate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: