Secretar de stat: Performanţele întreprinderilor publice sunt polarizate/ Cinci companii realizează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat

grafic investitii calculator

Performanţele întreprinderilor publice sunt polarizate, în condiţiile în care cinci companii realizează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, iar alte cinci generează aproximativ 87% din pierderile consolidate, a declarat, miercuri, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, citat de Agerpres.

“Performanţele întreprinderilor publice sunt polarizate. Avem cinci companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, undeva la 6,6 miliarde plătite la bugetul de stat, 7,6 miliarde de lei dividende distribuite consolidat de către companiile de stat. Tot aşa, în termen de pierderi, avem cinci companii care generează undeva la 1,3 miliarde pierderi, undeva tot pe la 87% din pierderile consolidate. Deci, cred că trebuie să găsim soluţii individuale pentru fiecare companie. Ne putem uita deja la companiile care sunt foarte performante şi generează dividende la bugetul de stat, pentru a identifica acele trei companii despre care tot vorbim că trebuie să le listăm până în 2026, un angajament ferm pe care guvernul l-a făcut. Din cele 216 companii avem 19 care sunt listate deja la Bursa de Valori Bucureşti şi respectă, bineînţeles, cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi de transparenţă”, a spus Mihai Precup, la Forumul Pieţei de Capital, eveniment organizat de Financial Intelligence.

Acesta a menţionat că toate companiile deţinute de către statele membre generează aproximativ 12% din piaţa de capital consolidată la nivelul OECD. La nivel european, companiile de stat deţinute de către statele europene generează în jur de 8% din piaţa de capital.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ştiţi cât generează companiile de stat din România la BVB? 44% din piaţa de capital, cele deţinute majoritar de stat. Dacă mai adăugăm şi companiile unde statul are o relevanţă în ceea ce priveşte procesul decizional, chiar dacă este minoritar, mă gândesc aici la OMV Petrom, Rompetrol, ajungem la 64% din capitalizarea bursieră la nivel naţional generată de către companii unde statul este semnificativ ca şi acţionar şi are un punct de vedere relevant în procesul decizional. Deci, iată că aş spune că statul şi-a făcut cumva treaba în ceea ce priveşte ca dezvoltarea pieţei de capital la nivelul naţional. Într-adevăr, şi-a luat un angajament de a mai lista încă trei companii până în 2026, dar cred că trebuie să vedem mai multe companii şi din sectorul privat care să vină spre piaţa de capital pentru a susţine dezvoltarea la nivel naţional. Cele 19 companii, reţineţi ce vă spun, au fost listări de succes”, a mai spus Precup.

În opinia sa, România are cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca şi număr, cât şi ca şi pondere în PIB.

“Practic, aş îndrăzni să spun că avem cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca şi număr, cât şi ca şi pondere în PIB. Cele 216 companii deţinute direct de către Guvernul României generează 7% din PIB-ul României”, a adăugat secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului.

Vezi și:

Topul celor mai profitabile companii de stat. Primele zece companii au avut împreună un profit de 14,4 miliarde lei/ Energia rămâne în continuare domeniul care aduce cei mai mulți bani

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Aveti cinci companii din 216 care generează 1,3 miliarde pierderi, cca 87% din pierderile consolidate.
    Aveti 216 Consilii de Administratie care incaseaza lunar cascaval gros.
    Fara sa facă nimic doar contabilizeaza pierderi semn ca sunt politruci incompetenti care aduna pierderi fara a le păsa!😲
    20% din salariul Directorului se scurge lunar in buzunarul acestor parveniti care sifoneaza economia.
    De ce nu-i dati afara?😵😵

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.