Agilitatea este esențială pentru un tânăr antreprenor în ziua de azi, pentru că totul se întâmplă în viteză, iar capacitatea de a te adapta face diferența între succes sau lipsa lui, este de părere Florina Dobre, CEO Bringo.
Ea susține că este important ca tinerii antreprenori să își asume riscuri, să aibă inițiative, să testeze idei și să fie optimiști, dar să încerce să învețe cât mai mult din experiențele celor din jur, sau, cu alte cuvinte, să nu respingă perspectivele diferite de ale lor. Și, în același timp, să nu uite să aibă răbdare, pentru că un business nu se construiește peste noapte, spune ea. Tinerii trebuie să fie dispuși să aloce timp construcției și chiar reinventării unei idei înainte de a o abandona, consideră CEO-ul Bringo.
„Nu poți ști cu certitudine dacă produsul tău/ ideea ta poate avea succes. Orice decizie are o componentă de pariu, în sensul că există o probabilitate ca ea să nu ducă la rezultatele așteptate. Pentru că deciziile, ideile, produsele nu pot fi create într-un mediu complet izolat, deci efectul lor e influențat de o mulțime de factori pe care nu îi controlezi, sau chiar nu îi cunoști. De aceea agilitatea este esențială în ziua de azi, pentru că totul se întâmplă în viteză, iar capacitatea de a te adapta face diferența între succes sau lipsa lui”, spune Florina Dobre, pentru Economedia.
CEO-ul Bringo susține că generația ei este una cu o atitudine cumpătată în privința investițiilor, căreia i-a lipsit cu totul educația financiară din parcursul în școală.
În schimb, tinerii au șansa de a nu face asta, pentru că au acces la informație și oportunități, spune ea. „Recomand să se familiarizeze cu multiple modele de investiții sau economisire existente, ceea ce îi poate face mai responsabili și mai lucizi în privința folosirii banilor”, sugerează Florina Dobre.
Din perspectiva ei, mentorii sunt adevărate etaloane în viață, fie că e vorba de cea personală sau profesională. Aceștia ajută la dezvoltare, mai ales într-o eră care e predispusă imprevizibilului. Conform Florinei Dobre, pentru cei aflați la început de drum, mentorii oferă mai mult decât o terorie amplă, ei creează o punte între aceasta și o îmbină cu practica, aceștia diferențiază clar așteptările de realitate și oferă altfel de prespective tinerilor.
Florina Dobre este de părere că orice om implicat într-un business ar trebui să identifice modele de succes la care să se uite sau să se raporteze atunci când ia decizii. Fie oameni, fie principii de business, fie modele pe anumite segmente. Aceasta susține că trăim uneori senzația că nimeni nu s-a mai confruntat cu problema noastră, dar dacă „săpăm” mai adânc, avem șansa de a găsi soluții și chiar a inova în segmentul nostru, inspirați de ce se întâmplă în alte domenii sau de oameni aflați în contexte foarte fdiferite.
Citește mai jos sfaturi de la alți antreprenori valoroși: