Sfaturi pentru tineri antreprenori. Iulia Dorobanțu, cofondator Charger.ro: Nu aștepta ca totul să fie perfect înainte de a începe

Pe scurt

  • Idea clară și validare: Tinerii antreprenori ar trebui să înceapă cu o idee simplă și clară, validată prin discuții cu potențiali clienți.
  • Proiect pilot și feedback: Testarea unei versiuni simplificate a produsului prin proiecte pilot este esențială pentru colectarea de feedback și adaptarea la cerințele pieței.
  • Rolul mentorilor și investitorilor: Ghidarea, know-how-ul, resursele financiare și accesul la rețele valoroase oferite de mentori și investitori sunt cruciale în dezvoltarea afacerii.
  • Analiza pieței și competiției: O înțelegere atentă a pieței și competiției, precum și identificarea nevoilor reale sunt vitale pentru succes.
  • Credința în propria viziune: Flexibilitatea, învățarea din greșeli și credința în viziunea proprie sunt ingrediente principale pentru reușita antreprenorială.
Articolul integral continuă mai jos
Iulia Dorobanțu, Charger.ro Iulia Dorobanțu, Charger.ro

Primul pas pentru a intra în antreprenoriat dacă ești un tânăr este să începi cu o idee clară, simplă și validată, spune Iulia Dorobanțu, co-fondator al platformei online de soluții pentru energie verde Charger.ro, pentru Economedia.

Următorul pas este să găsești o problemă reală și să discuți cu potențiali clienți pentru a înțelege dacă soluția ta răspunde unei nevoi din piață și dacă există potențiali cumpărători pentru ea, afirmă ea.

Nu aștepta ca totul să fie perfect înainte de a începe. Testează o versiune simplificată a produsului și ajustează-l pe baza feedback-ului. Înconjoară-te de oameni buni, foarte buni: mentori, investitori sau membri ai echipei care te pot ajuta cu sfaturi și perspective valoroase. Fii pregătit să înveți din greșeli și să fii flexibil. Construiește relații și conectează-te cu alți antreprenori, pentru că rețelele și comunitățile te pot ajuta cu soluții și resurse noi. În cele din urmă, extrem de clișeic, dar crede în tine și în viziunea pe care ți-ai propus să o construiești”, declară Iulia Dorobanțu.

Un alt pas esențial după spusele Iuliei este începerea cu un proiect pilot. Tinerii sunt sfătuiți să testeze o versiune simplificată a produsului și să colecteze feedback direct de la cei care îl folosesc.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Măsoară rezultatele cu indicatori clari și fii deschis să adaptezi produsul sau ideea la cerințele reale din piață. Proiectele pilot sunt o metodă sigură de a reduce riscurile, mai ales cele financiare, și te ajută să confirmi dacă există într-adevăr o cerere pentru ceea ce propui”, detaliază ea.

Iulia Dorobanțu este de părere că validarea cu clienți reali este cea care face diferența, iar testând soluția direct cu utilizatorii, cei aflați la început de drum pot vedea nu doar dacă produsul funcționează din punct de vedere tehnic, ci și dacă există interes real pentru el. Un feedback pozitiv poate deschide uși către parteneriate noi, investiții și o lansare „mai sigură”.

Succesul produsului

Iulia Dorobanțu a spus că nu există o rețetă perfectă pentru a garanta un „succes” pentru produsul creat, dar testarea unor versiuni intermediare și ajustarea constantă pe baza feedback-ului poate aduce un proiect mult mai aproape de un produs adaptat perfect la nevoile pieței.

Co-fondatoarea Charger.ro susține că există câteva lucruri simple pe care tinerii le pot lua în considerare încă de la început. În zilele noastre, avem acces la o mulțime de date despre industrii și piețe, așa că ea încurajează tinerii să le folosească în avantajul lor.

 „O analiză atentă a competiției, dar și a unor modele de business deja validate din alte țări, te poate ajuta să vezi ce servicii există deja, ce lipsește și unde sunt oportunitățile. Totodată, gândește-te la problema pe care produsul sau ideea ta o rezolvă. Există o nevoie reală pe piață? Stai de vorbă cu potențiali utilizatori și află dacă problema lor este suficient de importantă încât să merite rezolvată”, afirmă ea.

Importanța mentorilor

Ea spune că mentorii și investitorii de la început au jucat un rol esențial în parcursul Charger.ro. Aceștia le-au oferit nu doar ghidare și know-how, ci și resurse financiare, acces la rețele valoroase și sprijin în momentele critice de decizie sau incertitudine. Experiența lor i-a ajutat să evite greșeli comune și să găsească soluții eficiente, deja testate în practică.

„Un mentor sau investitor dintr-o industrie apropiată proiectului poate aduce beneficii majore prin sinergii și perspective noi”, adaugă ea.

Charger.ro este o platformă online de tip marketplace care oferă consultanță, suport pentru obţinerea finanţării, implementare, mentenanță și management pentru soluții de energie verde. Charger.ro a fost fondată de Iulia Dorobanțu, Cristian Danciu, Adrian Țuțuianu și Aurel Basuc ȋn anul 2021, după succesul startupului Green Spots, producătorul de încărcătoare solare urbane, stații de încărcare pentru trotinete și mobilier urban inteligent.

Citește mai jos sfaturi de la alți antreprenori valoroși:

Sfaturi pentru tineri antreprenori. Adrian Mihai, CEO FAN Courier: Să creadă în ideea lor chiar și atunci când totul pare să se prăbușească

Sfaturi pentru tineri antreprenori. Oana Pascu, fondator Complice.ro: Eșecul nu este opusul succesului, ci un pas necesar în direcția corectă

Cinci antreprenori împărtășesc sfaturi utile pe care au fost nevoiți să le învețe pe propria piele în anul 2024

Din generație în generație. Cine sunt tinerii antreprenori români care duc mai departe afacerea de familie: „A trebuit să muncesc mai mult să conving că nu dețin rolul doar pentru că sunt fata lui tata” / „Părinții mi-au dat șansa să încerc și să eșuez”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.