Simtel, companie cu activitate în automatizări, energie regenerabilă și telecomunicații: „Jumătate dintre locurile de muncă de acum s-ar putea să nu mai existe în 10 ani”

Simtel, fotovoltaice Sursa foto: Captură Inquam

Jumătate dintre locurile de muncă de acum s-ar putea să nu mai existe în 10 ani, joburile repetitive fiind înlocuite de software, de roboți. Vor apărea în schimb joburi precum construire de roboți și software care automatizează procese. Sunt câteva dintre previziunile pe care le fac reprezentanții Simtel despre viitorul economiei, conducând o companie cu trei linii de activitate care se pliază pe nevoile momentului: automatizări, energie regenerabilă, telecomunicații. În toate cele trei sectoare cererea a crescut în pandemie.

Vezi integral VIDEO cu cei trei fondatori ai Simtel:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Filmare: Octav Ganea și George Călin. Montaj: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

 

Economedia: Cum au funcționat în pandemie cele trei domenii în care funcționează compania, cum au fost afectate de pandemie.

Iulian Nedea, Director General & Co-fondator: Noi, în comparație cu alte domenii care au suferit în pandemie, am putea spune că suntem norocoși, pentru că sunt domenii vitale pentru dezvoltarea economiei, atât dacă vorbim despre automatizări industriale, cât și despre telecomunicații, unde cererea este din ce în ce mai mare, tocmai în pandemie, cât și despre eficientizarea consumului de energie.

În domeniul centralelor electrice fotovoltaice am fost deschizători de drumuri în 2018. Beneficiarii au fost din ce în ce mai deschiși și în contextul Green Deal care ar însemna o amprentă de carbon mai mică, cât și pentru că în ultimii ani, poate și datorită pandemiei, prețul tehnologiei a scăzut. Cele două componente s-au întâlnit într-un moment favorabil și business-ul a fost în creștere chiar și în perioada pandemiei. Vedem perspective bune și pentru viitor și toate cele trei domenii pe care activăm le vedem pe creștere.

Economedia: Au fost probleme din cauza pandemiei, respectiv în lanțul de aprovizionare sau altele?

Iulian Nedea: La început atât noi, cât și beneficiarii am stat un pic în stand-by și ne-am întrebat ce o să se întâmple, cum continuăm, dacă e momentul ca beneficiarii să facă investiții. Dar după aceea cu toții ne-am dat seama că viața trebuie să continue și, după primele două luni de anul trecut, martie și aprilie, proiectele au revenit la normal, iar volumul și cererea sunt din ce în ce mai mari.

Economedia: Au existat schimbări ireversibile pe care le-a adus pandemia în domeniile în care activați și care să se întindă pe termen lung?

Iulian Nedea: Dacă facem referire la zona de telecomunicații, cererea de transmisiuni, ședințe online, practic cererea de date este în creștere. Simțim că de aici încolo vom continua în același fel, multe ședințe se vor face tot online.

Dacă vorbim de zona de automatizări sau energie regenerabilă nu am observat până acum schimbări majore care să influențeze cursul următoarelor proiecte.

Economedia: V-a ajutat în vreun fel statul în această perioadă, ați beneficiat de vreo măsură?

Iulian Nedea: Am beneficiat de Măsura 1, cea privind garantarea pentru IMM-uri. Au fost câteva măsuri bune, dacă ritmul ar fi fost mai bun, cred că efectele nu ar fi întârziat să apară.

Economedia: Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei și dacă acestea sunt în vreun fel influențate de pandemie?

Iulian Nedea: Deși avem pandemia, deși omenirea se confruntă cu momente delicate, noi am continuat să ne uităm spre viitor. În pandemie am luat o decizie extrem de importantă, de a merge către piața de capital, către Bursa de Valori din București. Vom face un plasament privat în perioada următoare, probabil în următoarea lună de zile și vom face și listarea tehnică efectivă pe Bursa de Valori București.

Economedia: Veți folosi această finanțare pentru dezvoltarea business-ului? Pe ce segmente ale business-ului vreți să vă dezvoltați?

Iulian Nedea: Pentru zona de stații de încărcare de mașini electrice, ne gândim să construim o platformă care să monitorizeze stațiile pe care o să le punem în funcțiune în viitor sau chiar stații instalate de alte companii care nu sunt monitorizate și care nu beneficiază de mentenanță în acest moment. Suntem o companie de tehnologie, de inginerie și știm foarte bine să oferim soluția, să integrăm echipamentele în soluția, să monitorizăm și să finalizăm tot procesul cu o garanție pe o perioadă lungă de timp.

Economedia: Vă este greu să găsiți muncitori pentru companie?

Sergiu Bazarciuc, Director Executiv & Co-fondator: Noi suntem o companie de inginerie, avem cu precădere angajați ingineri, din domenii diverse, cum ar fi electronică și telecomunicații, automatică, automatizări industriale și energetică. Dacă vorbim de perioada pandemică, în care ne aflăm, față de perioada precedentă, anii 2018-2019, când era într-adevăr greu să găsim oameni, acum constatăm că procesul este mai ușor. Găsim mai ușor oameni. Probabil sunt companii care au avut dificultăți, care au eliberat oameni.

Economedia: Are un impact și faptul că în această perioadă s-au întors mulți români din străinătate?

Sergiu Bazarciuc: Are, cu siguranță, și asta un impact și am constatat și noi acest lucru.

Economedia: Cât de adaptat vi se pare sistemul de educație românesc la piața muncii?

Sergiu Bazarciuc: Se poate și mai bine. Sistemul educațional ar trebui să fie mult mai conectat la cerințele de pe piața muncii. Atunci când se fac specializările, ar trebui consultați și angajatorii de pe piața muncii, pe fiecare domeniu în parte, pentru ca instituțiile de învățământ să știe care sunt nevoile reale ale companiilor, ale antreprenorilor, ale companiilor multinaționale.

Al doilea lucru ar fi că ar trebui mult mai mult intensificate stagiile de practică în companii. Noi suntem deschiși să primim și chiar am avut viitori ingineri care au avut stagii de practică. Ne dorim să continuăm și sperăm ca unii dintre ei să ne fie colegi, în viitorul apropiat.

Economedia: Răspunde sistemul actual de educației vitezei cu care se schimbă piața muncii?

Sergiu Bazarciuc: Eu spun că nu răspunde.

Economedia: Ce schimbări vedeți în piața muncii și în sectorul în care activați, din cauza crizei?

Sergiu Bazarciuc: Principala schimbare pe care deja o putem vedea cu toții este lucrul de la distanță, de acasă. Probabil multe companii vor menține acest sistem de lucru, dacă nu în totalitate, atunci poate în sistem hibrid. Au costuri mai mici. Multe companii se mândreau că productivitatea, contrar așteptărilor, a crescut, cu oamenii lucrând de acasă. Nu trebuie să uităm și aspectul de socializare, de a fi parte dintr-o echipă fizic, de a te vedea cu colegii. Tind să cred că se va merge pe hibrid. Nu va fi nici ca înainte, dar nici ca în pandemie.

Fiind o companie care lucrează cu echipe pe teren, care face implementări fizice de proiect, noi am adoptat un sistem hibrid, pentru că nu puteam lucra de acasă când trebuia să facem o intervenție undeva unde era un echipament defect. Pe viitor bănuiesc că, dacă situația o cere, putem să mergem și noi pe sistemul hibrid. Dacă nu, vom veni la birou, dacă lucrurile revin la normal.

Economedia: Ce tipuri de joburi considerați că sunt amenințate cu dispariția și ce noi specializări își fac loc pe piața muncii?

Sergiu Bazarciuc: Multe dintre joburile care sunt acum probabil că în 10 ani nu o să mai existe, undeva la 50-60%. Probabil că joburile care sunt repetitive, care nu necesită o foarte mare specializare, cum ar fi introducere de date, procesare de facturi, vor fi înlocuite de software, de roboți.

Își vor face loc, în schimb, joburi precum construire de roboți, construire de software care automatizează procese, în general companii care, prin ceea ce produc sau creează, contribuie la automatizarea proceselor într-o companie.

Economedia: Cum anticipați această schimbare în cadrul companiei, mai ales că vă și ocupați cumva de automatizare?

Sergiu Bazarciuc: În companie am început să facem această schimbare, ne uităm atent la ce produse apar din domeniu, ne-am digitalizat, ne-am implementat un ERP (enterprise resource planning) și un CRM (customer relationship management), pentru managementul clienților și contractelor. Ne uităm către roboții de la UiPath, pentru a vedea unde i-am putea integra la noi.

Economedia: Care sunt domenii în care Simtel inovează?

Radu Vilău, Director Tehnic & Co-fondator: Noi inovăm cam în tot ceea ce facem, în toate cele trei domenii în care activăm avem o parte de inovație. Fiecare sistem, de fapt, este o inovație. Noi facem lucruri personalizate, deci asta înseamnă că fiecare departament, fiecare om în parte este un inovator.

Economedia: Un exemplu, două de inovații, în automatizarea industrială?

Radu Vilău: Automatizările, în principiu, sunt inovatoare, roboții sunt lucruri de ultimă oră în tehnologie, ei înlocuiesc cu succes munca omului.

Un exemplu de inovație este înlocuirea unei persoane sau a mai multor persoane care făceau operațiuni în fabrica Takata de la Sibiu, prin care se citesc automat produsele respective, ele fiind confirmate automat printr-o scanare, nemaifiind nevoie de o persoană care să confirme conținutul sau originea acelui produs. Asta se traduce prin micșorarea timpului de producție pe linia respectivă, prin înlocuirea cu succes a erorii umane.

Economedia: Și în domeniul fotovoltaicelor?

Radu Vilău: Așa numitul sistem Feed In Zero, care a permis centralelor fotovoltaice mici să se dezvolte într-un ritm mult mai alert, aceasta fiind o cerință a operatorilor, toată energia folosindu-se pentru consum și nefiind injectată în rețea. Adică energia va fi produsă și consumată în același loc.

Economedia: Ce schimbări vedeți în sectoarele pe care activați, din punct de vedere al digitalizării, automatizării și inovației?

Radu Vilău: În zona de fotovoltaic suntem mult în urmă față de țările consacrate din Europa, ca Germania. Vedem o explozie a pieței pe sistemele fotovoltaice industriale și cele home.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Felicitari Simtel!
    Ma bucur sa citesc despre voi si sa aud ca va merge bine.
    Sper sa fie cu succes listarea la BVB si de ce nu, sa ajungeti pe urmele Uipath in cativa ani.
    Bafta si numai bine va transmit din Montreal!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.